Dicken vann premiären i finska ligan

FM-ligan har oförändrat sex lag till start under 2022/23. Klasskillnaden var uppenbar mellan mästarlaget Dicken och nykomlingen BK-46 i premiärrundan, 32–18 till Helsingforsdamerna.

Det är ännu en säsong med få elitlag och inte minst få elitsatsande spelare i den finska handbollen. Diskussionen fortsätter om vad som bör göras, låt vara att BK-46 spelar FM-handboll på nytt efter tre säsonger, i våras lämnade Pargas IF återbud till högsta serien med en olöst spelarbrist.

– Det är jättesynd att vi står utan lag från Åbotrakten nu, men inom ett par år tror jag att de är tillbaka. Cocks satsar också på flicksidan i Riihimäki. Och så hoppas jag på Akilles i Borgå och Atlas i Vanda. Där bygger de om verksamheten, säger förbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen till YLE.

Förbundskapten Tomas Westerlund hoppas på en förändring i karriärstrukturen.

– Vi har ett stort problem med antalet spelare i finsk handboll. Man kan inte sticka under stol med att vi behöver fler spelare och lag i damligan. Man hoppas ju att spelarna i de yngre årskullarna ska fortsätta att spela när de blir äldre och öka bredden, säger han till YLE.

Dicken har en ny tränare i Thomas Lindström som styr över en tunnare trupp jämfört med guldgänget i våras.

Anna Westerlund och Matilda Peitsaro ordnade en positiv riktning för hemmalaget i den första omgången. BK-46 fick rejält med pisk sista 20 men höll emot rätt så kapabelt dessförinnan.

GrIFK (Grönkulla), HIFK (Helsingfors), SIF (Sjundeå) och KyIF (Kyrkslätt) är de övriga lagen i FGM-ligan 2022/23.

Dicken–BK-46 32–18 (17–12)