Dicken drar iväg i serietabellen

# 14 Annika Ahlroth, Dicken. Foto: FSC Media / Riku Flink

Tre matcher, tre segrare. ;)
Sjundeå åkte till Åbo och kammade hem full pott, Sparta IF var trist värd för matchen för de höll poängen hemma hos sig i Britas och Dicken drar ifrån i serietabellen.

Onsdagen första segrare var klar före andra matchen ens börjat då Sjundeå IF åkte fram och tillbaka till Åbo för att röva poängen med sig hem. Någon krossande seger var det inte frågan om då slutresultatet skrevs till 24-23. Vid halvtiden var ännu ÅIFK ett steg före med resultatet 14-13 då landslagsyttern Anna Harri lyckades 10 sekunder före summern peta in det fjortonde målet. SIF hade definitivt inte sagt sitt sista ord i matchens gång utan knep ledningen bort från hemmalaget och 32:33 och efter detta höll den hela vägen

11 målsskytten Anna Harri, ÅIFK. Foto: FSC Media / Riku  Flink
11 målsskytten Anna Harri, ÅIFK. Foto: FSC Media / Riku Flink

till slut. SIF:s ledning var som störst 4 mål men ÅIFK lyckades knappa in i slutet men tiden tog slut. Det tjugofjärde målet för ÅIFK gjorde Matilda Bäcklund då 45 sekunder återstod av matchen, och samma dam hade ännu avslutsförsök bara 2 sekunder före summern men det kastet gick förbi. Iom slutresultatet lyckades Sjundeå IF förstora ledningen till ÅIFK i serietabellen och skillnaden är nu 3 istället för 1 som det var före matchen.

Effektivaste framåt i matchen var Anna Harri (ÅIFK) med hela 11 mål. Gästernas främsta var Ellen Voutilainen med 9 st. Stjärnorna gick enligt följande:
*** Anna Harri (ÅIFK)
** Ellen Voutilainen (SIF)
* Anna-Mi Weurlander (SIF)

Media:
SIF haki pisteet Turusta (nsm.finnhandball.net)
För mycke ansvar hos en spelare (ÅA.fi, kräver prenumeration/inloggning)

Dicken som gått obesägrad i nio första matcher gjorde en stark insatts mot hemmalaget HIFK, och kammade hem fulla poäng även från denna match. Frågan lyder; kan någon hota framtåget till grundserie segern? Matchen präglades av tekniska fel av bägge laget. Det var tappade bollar och dåliga passningar som syntes genom hela matchen. Denna gång var det dock Dicken som lyckades bättre och mycket tack vare sitt höga 3-3 försvar. Att HIFK saknade Linda Cainberg var synligt, men att dra till det, är att presentera svepskäl av dålig kvalitét. Personligen hade jag förväntat mig ett mycket mer mognare spel av ett lag av HIFK:s kaliber som så sent som drygt 3 veckor sen mötte internationellt motstånd i Challenge Cup.

Tycker även att det är lite konstigt att höra en komentar som ”Vi visste att de skulle försvara såhär så det överraskade inte. Vi talade om det på måndagens träning men har inte hunnit träna så mycket på det.” är snäppet till märkvärdigt. Fast jag ej är en djupt utbildad tränare så har jag för mig att det kräver rörelse i kors av boll-lösa spelare in i djup, och aktivitet för att söndra höga försvar, och det saknades hos hemmalaget för ofta. HIFK:s backar verkade tappa bort varandra i körningar och ifall ngn lyckades dra på sig en försvarare kunde inte luckan användas till nytta, för den med bollen hade kört sig fast, och kunde varken komma vidare eller passa till någon annan ledig spelare.

Fast Dickens 3-3 försvar i denna match verkade fungera godkännt, finns det dock en del att ännu träna på, men det är godkänt iom att de ändå har haft nuvarande tränare så kort tid. Tittat från siffrornas sida ser matchen ändå ganska jämn ut då halvtidsresultatet var 10-14 och slutresultatet 22-26. Dicken målvakten och Sverige bekanta Sonja Koskinen gjorde en bra insats och tog vad förvänttades och några riktigt fina parader, men i samma andedrag måste erkänna att jag sett henne ännu bättre än såhär.

8 målsskytten Anna Lindahl , Dicken. Foto: nsm.finnhandball.net
8 målsskytten Anna Lindahl , Dicken. Foto: nsm.finnhandball.net

Det som gör matchparet och situationen intressant är att dessa lag möter varandra igen redan nästa vecka lördag(19.12.), men då i Finska-Cuppen. Då är det vinn eller försvinn i semifinalerna och här är ju HIFK de regerande mästarna. Med andra ord, 1½ vecka tid för HIFK att träna för högt försvar. Effektivaste i mål var Anna Lindahl (Dicken) som presterade 8 mål på 8 försök. HIFK:s effektivaste var även hon Sverige bekantta Johanna Hilli med 7 mål. Stjärnspelarna i denna match var:
*** Sonja Koskinen (Dicken)
** Ida Väyrynen (HIFK)
* Lotta Kulju (HIFK)

Media:
Dicken vei kärkikamppailun (nsm.finnhandball.net)
Dicken fällde HIFK i seriefinalen (svenska.yle.fi)
Obesegrade Dicken: ”Inte omöjligt att vinna alla matcher” (svenska.yle.fi)
Dicken kvar på tronen efter en ny seger (www.hbl.fi)
Ny IFK-förlust mot Dicken – ”Jag är inte orolig” (www.hbl.fi)
Knäskadad Cainberg ur spel ett par månader (www.hbl.fi)

Kvällens sista match mellan Sparta IF och GrIFK blev till slut en klar seger för hemmalaget. Vid halvtid stod det 14-10 för hemmalaget. Vid 8:54 utjämnade gästerna ännu spelet till 3-3 men efter det drog Sparta up tempot och for iväg till en 8-3 ledning, en ledning de inte mera släppte ifrån sig. Då Grankulla IFK tog seger i första matchen smakade den här revanschen gott för Sparta lägret. Denna seger höll även Sparta ett poäng före SIF i tabellen, och då HIFK förlorade så betyder det att Sparta bara är 3 poäng från andra positionen i serietabellen. GrIFK har nu en lång förlustsvit bakom sig och man hoppas att denna svit inte börjar spela upp sig på spelarnas mentala plan.

Följande motståndaren kommer från Åbo den 16.12. och för att julpausen skall bli en aningen muntrare skulle GrIFK definitivt behöva få en seger från den matchen. Effektivaste framåt för Sparta IF var även denna gång en Jäntti, men denna gång Sara, med 7 mål. Grankullas dito var Carolina Rehnberg som nätade hela 10 gånger. Stjärnspelarna valdes till:
*** Carolina Rehnberg (GrIFK)
** Sara Jäntti (Sparta IF)
* Inka Jäntti (Sparta IF)

Media:
Sparta ei antanut GrIFK:n yllättää (nsm.finnhandball.net)

Idag torsdag spelas Atlas – BK-46 i Myrbacka, börjande klockan 19:00, och som i så många andra av BK:s matcher skall det bli intressant att se om motståndaren kan få Pamela Degerman fast så att det inte blir 8+ mål?