Damernas FM-ligans första veckoslut

Anna Harri (ÅIFK) försöker bryta sig igenom Sparta IF försvaret. (Raita Heiskanen & Inka Jäntti) Foto: FSC Media

I kväll 25/9 startar Finska damelitserien med matchen Sparta IF – ÅIFK.

Förra säsongens kvartsfinalpar sätter grundserien igång i Britas klockan 19:00. I kvartsfinalen var Sparta IF starkare och fortsatte säsongen med matchvinster 3-1. Båda lagen har nya tränare för inkommande serien då Sparta IF fick tillbaka Jani Vaskola, som var med och dirigerade Dicken till guld förra säsongen. ÅIFK har som dirigent Besim Qerimi. Qerimi som även han återvänder till en bekant förening där han fungerat som tränare tidigare.

Förhandsfavoriten i denna match är nog Sparta IF som blev fyra i serien förra säsongen, och har med sig i laget landslagbekanta Inka Jäntti, Sara Jäntti, Ella Holopainen och Suvi Erhovaara. Av dessa fyra var Ella Holopainen och Suvi Erhovaara med landslaget då de 11-13/9 var i Sverige på träningsläger.

Vi var i kontakt till Raita Heiskanen, kapten för Sparta IF och frågade hur säsongstarten upplevs inom laget och fick som svar att ”vi väntar med iver att äntligen skall få börja spela igen, och i och med förändringarna inom laget så skall det bli spännande att kunna mäta oss mot de andra lagen i serien.”

Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund
Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund och SKPL Tulospalvelu

Från ÅIFK lägret har Anna Harri (på stora bilden) även hon varit med i landslagsaktiviteter, och var med till Sverige på träningläger senast. Sparta IF har utfört några träningsmatcher inför säsongen mot Sjundeå IF och Atlas och vunnit båda, varav Atlas matchen ganska stort med 33-15. Åbo IFK har varit väldigt tyst på nyhets- och informations fronten så det skall bli intressant att se hur matchens slutresultatet ser ut. Personligen tror jag Sparta IF stiger av planet med vinst i fickan och fulla seriepoäng. Frågan lyder mera till, hur stort de vinner på resultatstavlan.

Jag nådde Anna Harri för komentar gällande kommande säsongen; ”Stämningen i laget är på topp och alla väntar med iver på att handbollssäsongen sätter igång! Personligen kommer det att bli intressant att se hur nya tränaren agerar i matchsituationer, och även hur spelminutrarna fördelas på olika spelare och vad den egna rollen/spelpositionen slutligen kommer att vara i matchen.”

Lördagen 26/9 hämtar med sig match nummer 2, då Karisbaserade föreningen BK-46 gästas av Grankulla IFK.

BK-46 fick se fjolårets säsong ta slut i kvartsfinalerna då Dicken tog matchparet i 3 raka segrar. Laget kan dock glädjas över att förra säsongens främsta målgöraren Pamela Degerman (19 matcher / 177 mål) deltar i spelet från första matchen, fast det tidigare meddelats att hon skulle rehabilitera sig efter en operation i somras.

Pamela som även spelat i Svenska elitserien med Stockholmspolisen under säsongen 2008-2009 är elementär för BK-46 med sitt starka distansskott. Det som också hjälper till i deras spel är att de fått Sirja Lassinharju från Sparta IF, Sirja som var tredje bästa målgöraren under säsongen 14-15, med 24 matcher och 131 gjorda mål. Elin Sjölund flyttade också till laget men från SIF, hämtar viktig bredd till 9-meters spelet. BK-46 har fått in en ny tränare då Thomas Holmberg tagit över och försöker få den senaste 3 årigt sjunkande trenden i serieplacering ändrad (12-13; 3 | 13-14; 5 | 14-15; 6).

Pamela Degerman komenterade inför första matchen följande:

”Jo de känns nog bra inför den kommande säsongen med laget, Sirja och Elin som är med i laget gör oss farligare…:)”

Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund och SKPL Tulospalvelu
Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund och SKPL Tulospalvelu

GrIFK återkommer till elitnivå efter en paus på 2 år och kommer med ett ungt lag. De kommer säkert att kompensera med fart och ivrighet, så Karislaget har inte råd att komma in i matchen med inställningen, att det blir en säker seger. Helt noviser är det inte frågan om, laget har Cara Feodoroff, Susanna Kaivola och Carolina Rehnberg som innehar erfarenhet av spel på elitnivå. Tränarstaben med Sebastian Aarnio, Miro Koljonen har i alla fall mycket erfarenhet av spel på hög, nivå vilket garanterar att kunskap finns att ge åt de unga spelarna. Föreningen själv har öppet kommit ut med målen som är att förbereda spelarna inför kommande säsong med att lära sig taktik, teknisk kunskap och elitnivå träning- och spelkrav.

Grankulla kaptenen Cara Feodoroff berättade att ”det skall bli mycket spännande att få spela elitmatcher med det nya och unga laget. Laget är ivriga och hungriga, men går ändå in i serien och matcherna medvetna, att det kommer att bli tuffa matcher. Att varje seriepoäng är bakom ett hårt arbete. Efter några träningsmatcher och flera träningar bakom oss, börjar det kännas som vi hittat vårt spel på plan. Inom laget har vi en positiv stämning både mellan spelarna och mellan alla tränare.”

På söndagen 27/9 stiger 2 till lag ut på parketten då Helsingfors IFK får besök i hemmahallen, Helsingfors Idrottshus, av Sjundeå IF.

Förra säsongens silver- och bronslag kommer att ha som mål att ta fulla poäng genast i säsongöppningen. Madeleine Lindholm som i en radiointervju nyligen öppet

Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund och SKPL Tulospalvelu
Föreningsjämförelse, Källa: Suomen käsipallosivut / Jens Backlund och SKPL Tulospalvelu

medgav att de har tappat en hel del viktiga spelare, och därmed även lyft upp egna juniorer, inte ännu är ihopsvetsade vad kommer helheten av deras spel. HIFK har hållits ihop väldigt bra, och inte tappat märkbart spelare under senaste säsongerna. HIFK kommer att klart räknas till seriens starkare lag. HIFK fick förra säsongen en väldigt viktig förstärkning då landslagsspelaren Johanna Hilli (CaperioTumba 2013-2014 | Skara HF, 2014-Dec 2014) återvände till den Finska serien. Till inkommande säsongen återvänder även Annika Lindström (Elitserien; Skånela IF 2002-2004 | 1Div och 2Div; AIK 2004-2007) från mammaledigheten, och täcker ett stort hål på målvaktsfronten då Matilda Björkvist ännu rehabiliterar sig från knäoperation. Kajsa Westerlund lämnade laget, och Ronja Nyman trappade ner på spelande med att flytta över till HIFK:s andralag HIFK Planets i första divisionen.

Dessa två lagen(HIFK & SIF) mötte varandra i en träningsmatch inför säsongen och då steg HIFK av plan som segrare, men träningsmatcher är alltid annat än egentliga seriematcher. Då jag frågade stämningen inom laget av HIFK:s kapten Linda Cainberg var svaret följande

”Stämningen är bra. Inga nya skador och sommaren har gett oss mycke, med bl.a mera styrketräning i form av crossfit. I träningsmatcherna har det synats att många gått framåt och vi har ett mycket starkt lag på benen. Säsongöppningen visar säkert inte det bästa spelet men vi är färdiga och kommer att vara tuffa genast från början av säsongen.”

Ännu vid detta skede vågar jag inte gå ut med resultattippning men bara säsongen har satt igång skall jag försöka inte bara tippa på vinnare i matcherna men även på slutresultat.

Lycka till alla lag i FM-ligan, och hoppas vi får en jämn, samt underhållande handbollssäsong 2015-2016!

FM-guldmedaljerna är slutmålet för alla 8 FM-liga lagen. Foto: FSC Media / RFL
FM-guldmedaljerna är slutmålet för alla 8 FM-liga lagen. Foto: FSC Media / RFL