Dam-FM igång

HIFK Johanna Hilli, Foto: FSC Media / Riku Flink

Finska damserien har nu varit igång sen 8 september och en överraskning har upplevts.

Serien satt igång fredagen 8.9 och genast i första matchen kom det en liten överraskning då GrIFK smällde till och vann Karisföreningen BK-46 med klara siffrorna 15-26. GrIFK som började säsongen utan en enda träningsmatch i benen, var riktigt nöjda med slutresultatet. BK-46 tränaren Thomas Holmberg gav efter matchen godkänt resultat för försvaret, men anfallet var inte bra. Halvtidsresultatet stod redan 9-15 åt gästerna. Matchens spelare med 3-stjärnor var GrIFK:s Wilhelmina Wolff.

GrIFK (Grankulla)

Sjundeå IF (SIF) fick gäster från Vandaklubben Atlas söndagen 10.9. och här höll hemmalaget poängen hemma med slutresultatet 21-18. SIF tränare Harri Wikström var nöjd med försvaret men såg anfallet brista. Nöjd i alla fall för poängen. Gästernas Johan Öller var rätt nöjd för slutresultatet i och med att Atlas hade flera spelare som aldrig förut spelat FM-serie före denna match. Halvtidsresultatet stod 13-10. Matchens lirare var Madeleine Lindholm med sina 6 mål för hemmalaget.

SIF (Sjundeå)

Onsdagen 13.9. var öppningsdagen för regerande mästarna Dicken som fick gäster från Kyrkslätt IF (KyIF) som kommit tillbaka till FM-serien efter en flera säsongers paus. Det var inte oklart vem som ledde matchen då det redan efter 5:09 stod 5-1 till Dicken. Halvtidsresultatet var solklara 20-6. Slutresultatet skrevs in i historieböckerna till 36-16. Thomas Hivert, tränare för Dicken var nöjd med säsongöppningen. KyIF tränaren Tomas Mecklin var även han nöjd fast det kom en brakförlust på 22 mål. ”Lagets kämppa-andan hölls hela matchen och våra unga spelare visade fina tag.” Speciellt gästernas Jessi Laasio (född 2000) gjorde hela 8 mål och belönades med en stjärna i matchen. Hemmalagets Annika Näräkkä belönades med 3-stjärnor och kommenterade efter matchen att” KyIF kommer att spela om medaljer om några år, ifall de får hållas ihop som det är nu.”

Dicken (Helsingfors)

GrIFK spelade redan säsongens andra match 14.9., men då hemma mot SIF. Grankulla IFK tränaren Sam Kihlstedt var nöjd för vinsten då den inte kom lätt. Slutresultatet skrevs 21-19 (9-9). Sjundeå coachen Harri Wikström gratulerade GrIFK och medgav att hemmalaget var steget före, speciellt i målgörande. Wikström gav credit åt egen målvakt Roosa Penttinen som gjorde duktigt arbete och räddade 15 gånger eget nät. 3 stjärnor tilldelades hemmalagets målvakt Cara Feodoroff efter 20 räddningar.

På fredagen öppnade förra säsongens silverlag HIFK och ÅIFK säsongen i Helsingfors och det var inte oklart i den matchen heller vem som kommer att vinna. HIFK hade en ledning på hela 18-10 i halvlek, och slutresultatet skrevs 37-17. Främst framåt var Johanna Hilli med 10 mål för HIFK och belönades med 3 stjärnor. ÅIFK som tappat sin sedan flera år effektivaste spelare Anna Harri som avslutat sin karriär hittade en effektiv målgörare i Ellen Norrgrann som stigit fram mer och mer senaste säsongerna.

HIFK (Helsingfors)

Igår spelade sen KyIF och BK-46 sina andra matcher för säsongen och hamnade KyIF se gästerna bättre, efter att ha tappat en 5 måls ledningn. Det stod 23-lika ännu bara 4min57sekunder före slutet. Gästernas effektivaste framåt var bekanta Pamela Degerman med 6 mål då hemmalaget såg erfarna Susanna Arvekari (f.d. Kaivola) effektivaste i offensiven (7mål). Hemmalagets målvakt som till den här säsongen flyttat från Sparta IF till KyIF, Suvi Erhovaara belönades med 3-stjärnor.

Kyrkslätt IF (KyIF)

För övrigt hände det tragiska att bara en vecka före säsongstarten, kom nyheten att Sparta IF drar sig från FM-serien pga spelarbrist. Detta på grund av bland annat att 6 spelare flyttade från Sparta till HIFK. Då även några andra flyttade till andra föreningar fanns det inte spelarmaterial att dra igenom en säsong. Sparta som ännu förra säsongen spelade i kvartsfinalerna men förlorade 1-2 till ÅIFK. Vi hoppas se Sparta kom fort upp på fötterna och återvända till dameliten i Finland.

Kommande matcher:

20.9. Atlas – GrIFK
30.9. Dicken – HIFK
1.10. SIF – KyIF
7.10. HIFK – BK-46
7.10. ÅIFK – Dicken

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here