BK-46 blev finska mästare – för första gången på 16 år

BK-46 är mästare i Finland. Foto: BK-46 Instagram

I Finland har herrarnas högstaserie avgjorts och det blev BK-46 som tog hem guldet efter 16 års lång väntan. Finalserien avgjordes mot Dicken där BK-46 tog hem det hela med 3-1 i matcher, efter en överkörning i sista matchen med 33-19 på bortaplan.

Det har varit Cocks som dominerat finsk handboll under det senaste decenniet med åtta raka titlar. Men nu är det nya herrar på täppan i form av BK-46, med hjälp av gamla Cocksspelare.

Bröderna Nico och Andreas Rönnberg har varit två av finsk handbolls största spelare dom senaste åren. 29-årige vänsterian Nico är den mesta målskytten i Ola Lindgrens landslag och återvände hem under pandemin från ett coronadrabbat Frankrike och den alltför korta proffssejouren i US Ivry. Andreas spelade en stor del av sin karriär på mittnio för Elverum. Båda har även spelat i Cocks, och i moderklubben BK-46, där dom nu är tillbaka med Andreas som tränare och Nico som spelare.

Hemvändningen till finska Karis blev en succé för bröderna och för hela BK-46 – som nu alltså får fira sitt första guld på 16 år. Dicken vann första mötet i bäst av fem men sen svepte BK-46 hem tre raka matcher, där Nico Rönnberg gjorde 18 mål i en av segrarna. I den sista och avgörande finalen satte 29-åringen åtta mål och BK-46 kunde defilera hem guldet med 33-19.

– Jag känner en jäkla lättnad. Det har varit stora förväntningar på oss som lag. Karis är en handbollsby. Jag är jättestolt över spelarna att de klarade det här trycket som de haft på sig, säger Andreas Rönnberg till finska Yle Sporten efter matchen.

Dicken– BK-46 19–33 (11–15)

Dicken: Max Granlund 5, Anton Rémy 4, Benny Broman 3, Filip Söderlund 2, Thomas Hollfast 2, Timmy Thor 1, Armi Pärt 1, Anthon Nyström 1.

BK-46: Sebastian Säkkinen 11, Nico Rönnberg 8, Oscar Kihlstedt 5, Jonathan Ekman 2, Victor Westerlund 1, Markus Viitkar 1, Robin Sjöman 1, Linus Sjöman 1, Albert Lindholm 1, Miska Henriksson 1, Mikael Heinonen 1.