8 matcher kvar före julpaus i Finska damserien

HIFK:s Silja Borgarsdottir-Sandelin i matchen Dicken-HIFK. Photo: Riku Flink / FSC media

16 dagar till julafton och i den Finska damserien skall det spelas 8 matcher. Av dessa 8 spelas 6 denna vecka.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Denna veckas kanske mest spännande match spelas mellan serie ettan och tvåan, då Dicken tar hemma ann HIFK.

Onsdagen(9.12) börjas med matchen mellan ÅIFK och SIF i Åbo klockan 18:30. Åbo IFK som startade säsongen med skräll och tog 3 raka segrar, har efter detta hamna se sig slagna i alla andra matcher förutom mot Atlas. Där lyckades de hålla kvar ett poäng hemma, då matchen slutade jämnt 17-17. Med dessa tag har de placering nr. 6 i serietabellen, med 7 poäng, lika som Karis baserade BK-46. Sjundeå IF däremot håller sig till i tabellen som fjärde, med bara ett poäng mera. Lagen har mötts engång denna säsong och då tog ÅIFK en krossande seger med slutresultatet 33-16. Bägge lagen mötte senast HIFK, men SIF förlorade med 1 mål mindre 29-21 än ÅIFK som förlorade med 19-28.

#9 Matilda Bäcklund av ÅIFK. Photo: nsm.finnhandball.net
#9 Matilda Bäcklund av ÅIFK. Photo: nsm.finnhandball.net

ÅIFK:s främsta målgörare är Matilda Bäcklund med 50 mål på 10 matcher. SIF:s motsvarande är Madeleine Lindholm som nätat 67 gånger på 10 matcher.

Den andra matchen som börjar 19:30 är sen en riktig godbit då serie ettan Dicken som har gått från seger till seger i 9 matcher. Därmed håller i baggaget 18 poäng och tar emot HIFK som snubblat 2 gånger, och har 14 poäng. Förra årets finalpar väcker alltid lite mera spänning då de möter varann, för dessa är de lag som tippas av många att vara även detta år i FM-finalen. En av HIFK:s förluster är då självklart mot Dicken och då med slutresultatet 28-26, så någon stor skillnad har det inte varit frågan om.

Även deras andra förlust mot Sparta IF var knapp då det gällde om ett mål(21-20). Sen den andra förlusten har HIFK spelat Challenge cup matcher och 3 seriematcher, var de sedan kammat hem som minst en sjumåls vinst, som var mot Sparta IF. Ifall HIFK lyckas ta revansch kan de knappa in Dickens 4 poängs försprång i serietabellen, och göra ställningen och tippningarna ännu mer intressanta inför våren. Ifall Dicken tar vinsten förstoras poängskillnaden i serietabellen och Dicken bekräftar att de är klart starkast i serien för tillfället. Dicken och HIFK är de ända lagen i serien som lyckas ta mera än 10 poäng i serien, så dessa två lagen har visat sig klart starkare och liten av egen klass i serien.

#26 Martina Genberg, Dicken. Photo: nsm.finnhandball.net
#26 Martina Genberg, Dicken. Photo: nsm.finnhandball.net

Dickens främsta framåt har varit Martina Genberg med 40 mål på 8 matcher då HIFK har Linda Cainberg och Lotta Kulju jämnställda som bägge gjort 50 mål på 9 matcher.

Onsdagens sista match börjar 20:45 i Britas då Sparta IF får Grankulla IFK som gäst. GrIFK som även de lyckades börja säsongen med att skrämma upp motståndare med att inleda med 2 segrar, efter att ha stigit tillbaka till Finska damelitserien. GrIFK stiger in på plan med 4 förluster i baggaget och är säkert hungriga att sluta denna förlustsvit. Sparta IF har från senaste 4 matcher två segrar, ett jämntspel och en förlust. Då lagen möttes tidigare i säsongen var det Gankulla IFK som steg av plan som segrare med resultatet 29-31. I serien är Sparta på tredje plats då GrIFK nästsist (7).

Sparta IF:s bästa målgörare är Inka Jäntti med 49 mål på 9 matcher, och GrIFK:s är Carolina Rehnberg med 44 mål på 8 matcher.

Den fjärde matchen spelas på torsdagen klockan 19:00 i Myrbacka då Atlas mäter sig mot BK-46. Atlas ligger sist i tabellen med 2 vinster, 1 jämnt spel och 6 förluster. BK-46 ligger som femte i serien med 3 vinster, 1 jämnt spel och 6 förluster, så de har en match mera spelad. Tidigare möte mellan dessa lag slutade i en BK seger med resultatet 18-26.

Atlas främsta i offensivet är Anna Jauhiainen med 42 mål på 9 matcher, då BK-46 har

#2 - Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net
#2 – Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net

Pamela Degerman som pangat in 84 mål på 10 matcher. Pamela som leder skytteligan klart, med hela 17 mål före Sjundeå IF:s Madeleine Lindholm.

Veckan avlustas med matcherna mellan Dicken – Sparta IF (Britas derby) och BK-46 – HIFK på lördagen.

 

Top-10 stjärnspelarna i Finska FM-serien den 7.12.2015
Top-10 stjärnspelarna i Finska FM-serien den 7.12.2015
Serietabellen den 7.12.2015
Serietabellen den 7.12.2015

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here