8 matcher kvar före julpaus i Finska damserien

HIFK:s Silja Borgarsdottir-Sandelin i matchen Dicken-HIFK. Photo: Riku Flink / FSC media

16 dagar till julafton och i den Finska damserien skall det spelas 8 matcher. Av dessa 8 spelas 6 denna vecka.

Denna veckas kanske mest spännande match spelas mellan serie ettan och tvåan, då Dicken tar hemma ann HIFK.

Onsdagen(9.12) börjas med matchen mellan ÅIFK och SIF i Åbo klockan 18:30. Åbo IFK som startade säsongen med skräll och tog 3 raka segrar, har efter detta hamna se sig slagna i alla andra matcher förutom mot Atlas. Där lyckades de hålla kvar ett poäng hemma, då matchen slutade jämnt 17-17. Med dessa tag har de placering nr. 6 i serietabellen, med 7 poäng, lika som Karis baserade BK-46. Sjundeå IF däremot håller sig till i tabellen som fjärde, med bara ett poäng mera. Lagen har mötts engång denna säsong och då tog ÅIFK en krossande seger med slutresultatet 33-16. Bägge lagen mötte senast HIFK, men SIF förlorade med 1 mål mindre 29-21 än ÅIFK som förlorade med 19-28.

#9 Matilda Bäcklund av ÅIFK. Photo: nsm.finnhandball.net
#9 Matilda Bäcklund av ÅIFK. Photo: nsm.finnhandball.net

ÅIFK:s främsta målgörare är Matilda Bäcklund med 50 mål på 10 matcher. SIF:s motsvarande är Madeleine Lindholm som nätat 67 gånger på 10 matcher.

Den andra matchen som börjar 19:30 är sen en riktig godbit då serie ettan Dicken som har gått från seger till seger i 9 matcher. Därmed håller i baggaget 18 poäng och tar emot HIFK som snubblat 2 gånger, och har 14 poäng. Förra årets finalpar väcker alltid lite mera spänning då de möter varann, för dessa är de lag som tippas av många att vara även detta år i FM-finalen. En av HIFK:s förluster är då självklart mot Dicken och då med slutresultatet 28-26, så någon stor skillnad har det inte varit frågan om.

Även deras andra förlust mot Sparta IF var knapp då det gällde om ett mål(21-20). Sen den andra förlusten har HIFK spelat Challenge cup matcher och 3 seriematcher, var de sedan kammat hem som minst en sjumåls vinst, som var mot Sparta IF. Ifall HIFK lyckas ta revansch kan de knappa in Dickens 4 poängs försprång i serietabellen, och göra ställningen och tippningarna ännu mer intressanta inför våren. Ifall Dicken tar vinsten förstoras poängskillnaden i serietabellen och Dicken bekräftar att de är klart starkast i serien för tillfället. Dicken och HIFK är de ända lagen i serien som lyckas ta mera än 10 poäng i serien, så dessa två lagen har visat sig klart starkare och liten av egen klass i serien.

#26 Martina Genberg, Dicken. Photo: nsm.finnhandball.net
#26 Martina Genberg, Dicken. Photo: nsm.finnhandball.net

Dickens främsta framåt har varit Martina Genberg med 40 mål på 8 matcher då HIFK har Linda Cainberg och Lotta Kulju jämnställda som bägge gjort 50 mål på 9 matcher.

Onsdagens sista match börjar 20:45 i Britas då Sparta IF får Grankulla IFK som gäst. GrIFK som även de lyckades börja säsongen med att skrämma upp motståndare med att inleda med 2 segrar, efter att ha stigit tillbaka till Finska damelitserien. GrIFK stiger in på plan med 4 förluster i baggaget och är säkert hungriga att sluta denna förlustsvit. Sparta IF har från senaste 4 matcher två segrar, ett jämntspel och en förlust. Då lagen möttes tidigare i säsongen var det Gankulla IFK som steg av plan som segrare med resultatet 29-31. I serien är Sparta på tredje plats då GrIFK nästsist (7).

Sparta IF:s bästa målgörare är Inka Jäntti med 49 mål på 9 matcher, och GrIFK:s är Carolina Rehnberg med 44 mål på 8 matcher.

Den fjärde matchen spelas på torsdagen klockan 19:00 i Myrbacka då Atlas mäter sig mot BK-46. Atlas ligger sist i tabellen med 2 vinster, 1 jämnt spel och 6 förluster. BK-46 ligger som femte i serien med 3 vinster, 1 jämnt spel och 6 förluster, så de har en match mera spelad. Tidigare möte mellan dessa lag slutade i en BK seger med resultatet 18-26.

Atlas främsta i offensivet är Anna Jauhiainen med 42 mål på 9 matcher, då BK-46 har

#2 - Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net
#2 – Pamela Degerman, BK-46. Photo: nsm.finnhandball.net

Pamela Degerman som pangat in 84 mål på 10 matcher. Pamela som leder skytteligan klart, med hela 17 mål före Sjundeå IF:s Madeleine Lindholm.

Veckan avlustas med matcherna mellan Dicken – Sparta IF (Britas derby) och BK-46 – HIFK på lördagen.

 

Top-10 stjärnspelarna i Finska FM-serien den 7.12.2015
Top-10 stjärnspelarna i Finska FM-serien den 7.12.2015
Serietabellen den 7.12.2015
Serietabellen den 7.12.2015