EC: Ystad fyra mål efter AEK Aten

Ludvig Hallbäck. Foto (arkiv): Niclas Jönsson/Bildbyrån.

Ystads IF har ett tydligt underläge halvvägs in i finalspelet. AEK Aten utnyttjade fler anfallspositioner, YIF behöver dra ner på misstagen för att kunna gå för fullt och hämta in fyra bollar i returen.

European Cup innehåller ofta överraskande spelstilar och udda element för framgång. Atens pausledning över Ystad var dock inte speciellt svårförklarad. Efter den jämna upptakten hade hemmalaget både bättre procent i sina öppna lägen och fler räddningar i statistiken bakom sitt ryck.

Aten var också klart bättre i uppställt spel, med 11-5 på tavlan kom det första taktiska draget från Oscar Carlén då Niklas Kraft blev aktuell för comeback.

Ystad närmade sig i målvaktsmatchen kontra hemmalagets Thomas Bauer och mot slutet av halvleken syntes också rappare utkast och bättre samarbete framåt.

Jonathan Svensson avlossade ett par kanonavslut, Ludvig Hallbäck skötte sista passningen flera gånger om och 16–12 i paus var iallafall en signal om att bortalaget ville in i matchen.

Ystad bytte målvakt igen sju-åtta minuter in på andra halvlek och Oscar Jensen fick testa sig på distansskottet.

Försvarsmässigt var Joakim Hykkerud, linjemannen som Aten värvade lagom till EC-semifinalen, en lika stor del av bekymret.

Ystad hängde i mot sitt kvalificerade motstånd, fick med Jakob Nygren i målprotokollet medan Jim Andersson ökade tempot ute på kanten.

Med drygt tio minuter kvar hade gästerna knaprat in till 26–24. Några bortkastade bollar mot Atens utgrupperade försvar var dock allt som skulle till för att YIF:s reduceringsjakt skulle komma av sig.

Lagen bytte betydelsefulla mål i slutskedet och andra halvleken i dubbelmötet slutade lika. Returen spelas på söndag kväll då lagen är på banan på nytt i Aten.

AEK Aten–Ystads IF 30–26 (16–12)