Tysklands anfallstryck fällde Nederländerna

Tyskland tog sista chansen att gå på offensiven och saboterade samtidigt för Nederländernas väg till eventuell medalj. Huvudrundan Skopje startade med en mindre överraskning, Tyskland regerade helt på slutet till 36–28.

Nederländerna och Tyskland spelade mot varann i femmästerskap från 2016 till 2020, så det var två bekanta länder som drabbade samman.

Förutsättningarna skiljde sig dock åt. Tyskland var närmast tvunget att vinna för att inte försvinna från semifinalradarn, Nederländerna hade två pinnar på kontot plus en länge lovande insats mot Frankrike.

Ett par av de nämnda faktorerna inverkade på en match där det orangea landslaget ibland tappade fokus och glöd.

Laura van der Heijden var ledstjärna för de orangea i gruppspelet och fick åtminstone fin träff med sina satsningar inledningsvis i huvudrundan.

Nederländerna stärkte sitt grepp till 7–4 efter tio minuter. Snart nog fångade TV-kameror emellertid in förbundskapten Per Johansson med bekymrad blick vid sidlinjen.

Estavana Polman klev tillfälligt av och Nederländerna slarvade rejält i flera anfall. Det tog inte mer än två minuter från den första tyska reduceringen till att ledningen bytte händer med 8–9 på tavlan.

Johanna Stockschläder var på språng och Xenia Smits vann mark mot ett tillåtande försvar.

Trots dubbelt så många utvisningar, sex mot tre, kom Tyskland klart bäst ut av första halvlek. Tyskland tätade försvaret och spurtade till 17–13 halvvägs.

Nederländernas pausdiskussion verkade ha tempohöjning som tema, Bo van Wetering och Angela Malestein blev säkrare i läget till tätare nätrassel. Tyskland svarade dock upp med variation i skyttehoten.

Thüringer HC:s Stockschläder var snabb i steget och en strid ström av mål höll avståndet uppe. Med tio minuter kvar fick Tyskland bra effekt av en timeout och drog ifrån ytterligare.

Alina Grijseels fixade straff, sjumetersavslut och vräkte upp bollar i nättaket i rätt läge för ledarlaget.

Tyskland tog segern till hjälp för att komma ikapp Nederländerna med två poäng. Det är fortfarande en bit upp till Frankrike och Montenegro över semifinalstrecket.

Nederländerna–Tyskland 28–36 (13–17)