Sverige kämpade ner Ungern

Kristin Thorleifsdottir. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Sverige tappade bitvis rytmen, försvarsarbetet släpade länge efter och målvakterna fick bakläxa med få räddningar. Offensiven med Jamina Roberts i centrum räckte iallafall för att fälla Ungern, 30–25-seger i måstematchen.

Den fokuserade defensiven mot Norge var försvunnen och oroande luckor uppenbarade sig på den svenska planhalvan.

Resan genom ett mästerskap handlar å andra sidan om att hantera hack i skivan och bemästra moment som utvecklas i oönskad riktning.

Med andra ord var första halvleken ett steg tillbaka i spelkvalitet, den andra innebar två sköna poäng på den smala, vindlande semifinalvägen.

Starten var lovande, men snart nog missade blågult tillfället i övertalsspel och gav upp ledningen. Ungern fick till 5–4 på tavlan. Sverige svarade med Jamina Roberts som prickade rätt och dessutom fick till ett spirande samarbete med Linn Blohm inne på linjen.

Det blev många mål på många anfall första kvarten, Sverige blev bitvis straffat för släpphänt försvar och gjorde ett tidigt byte mellan stolparna till Johanna Bundsen.

Blågult tempoväxlade och återtog ledningen i matchminut 20. Kantdebutanterna Clara Petersson Bergsten och Linn Hansson kom in kort därefter och den sistnämnda tog fart till 11–14-målet.

Kristin Thorleifsdottir som höjde den svenska försvarsnivån avslutade med att näta i öppen kasse och landslaget höll sin tremålsledning till pausvilan.

Sverige var på väg att tappa ledningen men kunde tacka Bundsen som sent omsider ökade räddningstakten.

Nathalie Hagman bröt dödläget med 20–18 från strafflinjen och Sverige sköt ifrån med ett par omställningar.

Ungern var tvungen att förlita sig på en mindre kärna av nyckelaktörer, Katrin Klujber givetvis inräknad och orken tröt till sist.

Istället kunde Sveriges förgrundsfigurer Blohm och Roberts stabilisera matchbilden till en livaktig ledning.

Matchvinnaren på nio meter ville mer än så och öste på med kreativa avslut sista tio. Roberts bidrag, nio mål och lysande assist en masse drev Sverige från start till slutvisslan och undvek motgången som hotade oväntat nära under måndagkvällen.

Ungern–Sverige 25–30 (15–18)
Målskyttar, Sverige:
Jamina Roberts 9, Linn Blohm 6,  Nathalie Hagman 4 (1), Emma Lindqvist 3,  Anna Lagerqvist 2, Kristin Thorleifsdottir 2, Nina Koppang, Elin Hansson, Jenny Carlson & Linn Hansson alla 1.

Startuppställning: Jessica Ryde–Elin Hansson–Jamina Roberts–Jenny Carlson–Linn Blohm–Nathalie Hagman–Emma Lindqvist.