Sverige föll mot Norge trots en stark insats

Emma Lindqvist i kamp med norska försvarare. Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN.

Varje match i huvudrundan är avgörande och en seger mot Norge skulle ändra Sveriges förutsättningar ordentligt. Tomas Axnérs landslag började piggt och fokuserat och Jessica Ryde var fenomenal. Det var en jämn och underhållande match men Norges effektivitet och Katrine Lundes målvaktsspel avgjorde i slutändan.

Jenny Carlson – som inte riktigt fått ut max av sin kapacitet under turneringen – startade utmärkt mot Norge och gjorde Sveriges tre första mål. Det tog knappt fem minuter för Sverige att göra lika många mål som under hela den första halvleken mot Danmark.

Öppningen var tempofylld och målrik. Stine Oftedal och Henny Reistad hotade och tog sig till lägen men Jessica Ryde var med på noterna och tog en straff av den senare. Kvarten in ledde Sverige med 8–7 efter att Linn Blohm gjort sitt andra mål för kvällen. Ryde följde upp med en lysande fotparad och Carlson fortsatte att hitta skottgluggar (6 mål i den första halvleken).

Norge låg stundtals högt i försvaret och utnyttjade svenska misstag, vilket ledde till en del kontringar. Sedan var det dags för Tyra Axnér att komma in och hon hittade in till Blohm på linjen bakom en utrusande norsk försvarare. Katrine Lunde i Norges mål hade dock studerat Axnérs skytte (med hjälp av Mats Olsson). Men Sverige gjorde sin bästa halvlek hittills i turneringen och försvarsspelet höll en hög nivå. När sekunder återstod av halvleken kvitterade Blohm (13–13) med sitt fjärde mål.

Norge höll undan

Sverige fortsatte med sitt kompakta försvarsspel med Anna Lagerquist, Kristin Thorleifsdóttir och Linn Blohm i spetsen. Framåt kom Melissa Petrén in visade skyttekraft och Nina Koppang visade mod i sina satsningar. Men kantspelet ville inte riktigt sitta. Elin Hansson trampade över och missade och Nathalie Hagman hade svårt att komma till några lägen.

40 minuter in var ställningen 16–16. Målen rullade in i ett rasande tempo och ett par minuter senare gav Vilde Ingstad Norge en tvåmålsledning. Lunde fortsatte att storspela och hon hade god hjälp av sina stolpar. Intensiteten gjorde att båda lagen tappade bollar men Norge såg lite vassare ut i kontringarna.

Sverige fick jaga och Lunde var det klart största hindret. Med fem minuter kvar såg Reistad till att Norge ledde med tre mål (23–26). Sverige tog timeout och Hagman drog en straff över målet efter det följande anfallet. Men Johanna Bundsen kom in och räddade, Jamina Roberts avslutade själv och det fanns en liten chans. Men Norge höll undan och fick med sig poängen från en av turneringens bästa matcher.

Surt för Sverige, som verkligen kom upp i nivå och gav sig själva möjligheten att äntligen kunna störa Norge. Chansen att nå en semifinal minskade, men den finns fortfarande. På måndag står Ungern för motståndet och då krävs det en svensk vinst för att det ska vara möjligt. Vinner Sverige sina resterande matcher i huvudrundan och Slovenien vinner över Ungern – och Norge besegrar Danmark – då är Sverige i semifinal. Inget omöjligt scenario.

Norge–Sverige 27–25 (13–13)

Norge: Henny Reistad 7, Vilde Ingstad 6, Nora Mørk 4, Stine Bredal Oftedal 4, Malin Aune, Kristine Breistøl, Maren Nyland Aardahl, Thale Rushfeldt Deila, Sunniva Næs Andersen, Stine Skogrand.
Sverige: Jenny Carlson 9, Linn Blohm 7, Nathalie Hagman 3, Jamina Roberts 3, Melissa Petrén 2, Elin Hansson.