Sverige föll mot Danmark – men ryckte upp sig efter Tyra Axnérs inhopp

Sverige föll tungt mot Danmark i den avslutande gruppspelsmatchen. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Sverige mot Danmark i en avslutande gruppspelsmatch i EM. Det var upplagt för en riktig rysare. Men Sverige fick en usel start och den danska målvakten Sandra Toft räddade 75 procent av skotten i den första halvleken. Sverige ryckte upp sig i den andra, inte minst tack vare Tyra Axnér, som stod för en sensationell insats. Hon gjorde 9 mål men Danmark höll undan och vann matchen med 25–23 (13–5).

Efter Sloveniens seger mot Serbien hade Sverige chansen att dra ifrån Danmark ordentligt inför huvudrundan. Pressen låg därför på Danmark. De verkade trivas med det.

Sandra Toft tog en tidig straff och danskorna fick en bra start med ett kompakt försvarsspel. Men Jessica Ryde var som vanligt välplacerad och fick till några tidiga räddningar. Emma Lindqvist hamnade i flera tuffa duster i försvaret och gjorde Sveriges första mål. Men det var de båda målvakterna som briljerade inledningsvis. Sverige gjorde bara ett mål på de första tio minuterna. Danmark gjorde fyra. Efter ännu ett danskt mål tog Tomas Axnér en timeout.

Det dröjde till den 16:e minuten innan Nathalie Hagman kunde göra Sveriges andra mål (2–6). Carin Strömberg kom in, lugnade ned de svenska anfallen och såg till att de fick en lite tydligare struktur under en period. Men Danmark var fortsatt effektiva och Trine Østergaard var rörlig och klinisk i avsluten.

Jamina Roberts drog på sig sin andra utvisning redan i den 24:e minuten och den första halvleken blev en mardröm för Sverige. Det danska försvarsspelet höll världsklass och Sandra Toft räddade 75 % av skotten. Sverige gick till halvtidsvilan med blott 5 gjorda mål – och 13 insläppta.

Sensationellt inhopp av Tyra Axnér – gjorde nio mål

Sverige började den andra halvleken något bättre men Toft fortsatte att imponera. Elin Hansson och Nathalie Hagman, som brukar vara så självsäkra i sina lägen, hade stora problem med att överlista den danska målvakten (Hansson lyckades bäst).

Danmark spelade långa anfall och Sverige fick bättre träff i försvaret under de första 10 minuterna. Sedan byttes Tyra Axnér in och som hon tog för sig! Skyttet var suveränt och hon blev Sveriges överlägset främsta anfallshot. 20-åringen gjorde 9 mål i den andra halvleken.

Sverige krympte avståndet men danskorna fick några för enkla och snabba mål. Mie Højlund växlade upp och med kvarten kvar var ställningen 14–20.

Med tio minuter kvar var det danska överläget nere på fem mål (17–22). Sverige hade råd att förlora med sex mål och ändå vinna gruppen. Med fem minuter kvar kontrade Emma Friis – som var oerhört aktiv i den andra halvleken – in 18–24. Sverige tog en timeout och svarade med två raka mål när tre minuter återstod av matchen. Sverige förlorade till slut ”bara” med två mål och det finns en hel del att ta med sig från den andra halvleken.

Nu väntar huvudrundan där Sverige ställs mot Norge, Ungern och Kroatien. Den första matchen spelas på lördag och då står Norge för motståndet.

Danmark–Sverige 25–23 (13–5)

Danmark: Emma Friis 9, Trine Østergaard 4, Mette Tranborg 4, Mie Højlund 3, Kathrine Heindahl 2, Kristina Jörgensen, Rikke Iversen, Anne Mette Hansen.
Sverige: Tyra Axnér 9, Elin Hansson 6, Emma Lindqvist 2, Jamina Roberts 2, Carin Strömberg, Nathalie Hagman, Linn Blohm, Kristin Thorleifsdóttir.