Svensk vinst efter uppvisning i andra halvlek

Nathalie Hagman. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Sverige såg krampaktiga och nervösa ut i första halvlek. Men efter målvaktsbyte och en scenförändring dominerade blågult i andra halvlek och vann med 33-22. 

Det svenska försvaret plockades ut som en av nycklarna inför dagens match mot Slovenien. Att få stopp på Ana Gros och få ut avsluten till kanterna istället. Under matchinledningen var det precis det Sverige bjöd på – ett intensivt jobb i försvaret och inga insläppta mål.

Trots en fin matchinledning så var det med en viss klump i magen man sneglade mot den svenska bänken. Nina Dano landade fel efter ett skott och vred sig med smärtor i foten, innan hon tvingades bäras ut från planen.

Det tog till matchminut sju innan Slovenien lyckades göra det första blågröna målet i matchen, och då hade Sverige redan hunnit göra tre.

Men så kom både försvars- och anfallsspel av sig för svensk del. Målen lyste med sin frånvaro och Bundsen fick inte tag på bollarna. Efter ett målvaktsbyte och bättre ordning i försvaret så kunde blågult ändå gå till halvtidsvila med 14-13.

– Sjukt rolig match, med en otrolig kuliss. Vi bjuder kanske inte på den vackraste handbollen, men det är också den nivån domarna har satt och då får vi spela efter den, säger Emma Lindqvist till Viaplay i halvtidspausen, och fortsätter sedan:

– Vi startar otroligt bra, men sen när vi inte gör mål framåt så blir vi osäkra bakåt.

Svensk dominans i andra halvlek

Under inledningen av andra halvlek fick Sverige betydligt bättre flyt på spelet. Carin Strömberg kom in med sitt patenterade stegskott och Ryde räddade straff från Gros, och helt plötsligt var ledningen uppe i fyra mål (19-15).

Första tio minuterna slutade 8-3 till Sverige och efter tuff bevakning på Gros, med efterföljande bortkastade bollar, blev slovenskan satt på bänken.

Det var högklassig leverans av flera spelare i det svenska laget. Ryde växte till en vägg i målet och landade på 48 i räddningsprocent, samtidigt som Nathalie Hagmans målform fortsätter vara brutal. Kantspelaren stod för nio mål och därmed står hon noterad för 18 fullträffar efter två EM-matcher.

Lagets kapten, Jamina Roberts, gjorde sitt för laget också. Vänsternian leverade nio mål och flera fina aktioner.

En annan som verkligen tog för sig var mästerskapsdebutanten Tyra Axnér. 20-åringen byttes in i andra halvlek och visade inte på några nerver överhuvudtaget. Debutanten var total orädd och levererade både mål och straff.

– Det gick väldigt fort, men var jättekul. Jag hann knappt tänka, men lite nervös var jag, säger Tyra Axnér till Viaplay efter matchen.

Sverige var helt överlägsna i andra halvlek och vann matchen med 33-22, efter ett avslutande mål av Melissa Petrén. Blågult är därmed klara för huvudrundan redan nu.

– En fantastisk insats av laget. Att köra över Slovenien så här, det var väldigt kul, säger Nathalie Hagman till Viaplay efter matchen.

Målskyttar Sverige: N. Hagman 9, J. Roberts 8, E. Hansson 5, E. Lindqvist 3. M. Petrén 2, J. Carlson 2, L. Blohm 2, T. Axnér 1, C. Strömberg 1

Målskyttar Slovenien: A. Gros 5, T. Stanko 4, V. Klemencic 3, N. Zulic 2, T. Mavsar 2, N. Ljepoja 2, E. Abina 1, T. Gomilar 1, M. Svetik 1, A. Varagic 1