Strömberg om varför Sverige är starkare mentalt: ”Jobbat med vårt DNA”

Carin Strömberg. Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Sveriges landslag hade under många år ett rykte om sig att inte vara särskilt stabilt och att jämna matcher ofta slutade med att laget vek ner sig. Det verkar vara en svunnen tid – numera vågar spelarna prestera. I en intervju med Handbollskanalen berättar Carin Strömberg, en av de stora ledarna i laget, om varför Sverige är starkare mental.
– Vi har jobbat med vårt DNA, säger 29-åringen.

Attityd är inte alltid lätt att definiera, men det som är enkelt att se är att de svenska spelarna verkar ha en annan attityd numera än hur det såg ut för några år sedan. Borta verkar rädslan att förlora vara och den har ersatts med mod och cynism.

– De sista åren har vi jobbat mycket med vårt DNA och vårt ID som lag och vi har ju mycket attityd. Vi spelar ett tufft försvar, springer mycket och kämpar verkligen för varandra. Vår stora styrka är att vi har ett bra kollektiv och vi offrar verkligen oss för varandra. Med attityd tänker man kanske ofta att man ser arg eller divig ut men vi har en väldigt positiv och härlig känsla som jag antar syns utåt, säger Carin Strömberg till Handbollskanalen.

Mot Serbien inledde Sverige bra, men serbiskorna kom tillbaka och under perioder såg det ut som om matchen kunde sluta hur som helst. I precis den typen av matchsituation har Sverige flera gånger genom åren vikt ner sig och förlorat. Men inte den här gången.

– Absolut har det varit så. Men jag tycker att de senaste mästerskapen har vi utvecklats mycket som lag i takt med att vi har spelat fler viktiga och tajta matcher. Tidigare var vi kanske det lag som drog det kortaste strået, men nu är vi på väg upp mot toppen och då ska man vinna de där matcherna. Det är så klart jättestarkt att skaffa sig en stor ledning, men vi vet om att matcher går upp och ner och vi har en trygghet i laget där vi kör på vårt koncept.

Slovenska publikstödet hjälpte Sverige

Matchen mot Slovenien spelades i en tuff miljö med en hemmapublik som gjorde vad de kunde för att sätta press på både Sverige och på domarna. Men det verkade inte bekomma de svenska spelarna överhuvudtaget.

– Jag tror att de flesta i laget kände som jag – nu njuter vi av det här. Vi har spelat utan publik i ett par år och även om den slovenska publiken inte hejade på oss gav det oss extra energi. Jag älskar den typen av inramning. Känner man sig trygga i sitt koncept, vilket vi gör, är det lättare att känna sig trygg även i de situationerna.

Vad är det som har adderats till den här gruppen som gör att ni löser såväl situationen mot Serbien som mot Slovenien?

– Många spelare har varit i den här gruppen en längre period och det gör att vi har en tillit till varandra. Och så har vi jobbat mycket med grupprocesser och vi har ju Malin (Tillman) med oss som hjälper oss med den mentala delen. Tomas (Axnér) och ”Jojo” (Johanna Wiberg) har jobbat in det här konceptet under en längre tid och det gör att vi kan luta oss mot varandra.

– Jag har varit med om några förbundskaptener, men jag tror att vi har jobbat mer med vårt DNA nu och vad vi ska stå för som grupp och i spelet. Sen har vi många spelare som spelar i bra lag och bra ligor samt att de unga som kommer in kan leverera direkt. Det utvecklar laget det också.

Var ligger styrkorna hos Axnér och Wiberg som ledare?

– De har ett väldigt stort engagemang och därför är vi alltid väldigt bra förberedda, både gällande vår taktik och lösningar mot olika lag. Men det är givetvis tillsammans med de andra i ledarteamet också. De är innovativa och jag som själv tycker det är väldigt kul med de taktiska delarna tris.

– Vi har ett bra klimat där Tomas, Johanna och gänget har en plan men där många av oss är väldigt involverade och kan ge förslag. Vi har så klart styrning på plan, men också mycket frihet. Jag som spelar mittnia har frihet att styra upp spel och det är ju väldigt kul.

Strömbergs taktiska förmåga en nyckel för Sverige

Carin Strömberg är inte längre förstavalet på mittnio i landslaget, men när hon har kommit in under EM har 29-åringen gjort det riktigt bra. Den laglojala Strömberg har dessutom bidragit med massa vid sidan av, där hon ofta syns komma med råd, tips och stöd till sina lagkamrater.

– Det är lättare att se saker från bänken där man inte har det stresspåslaget eller pulsen. Det blir mer av en utifrånblick som man sen kan ha med sig in. Men alla i laget är bra på att ge feedback.

Och kanske talar Strömbergs ringa speltid så här långt för att hon kommer att bli en nyckelspelare längre fram i turneringen. Själv är hon redo för att gå in och ta ännu mer plats.

– Jag tycker att jag har gjort allt jag kan när jag har kommit in och jag känner mig fräsch i kroppen. Jag är redo när jag får speltid och tänker fortsätta göra det jag är bra på, avslutar Carin Strömberg.