Stor glädje i Polen efter imponerande vändning

Polens Monika Kobylinska. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN.

Polen stod för en sensationell vändning mot Spanien i den andra gruppspelsomgången. Med tio minuter kvar och spansk 20–16-ledning gjorde polskorna sex raka mål och lyckades hålla undan ett sista kvitteringsförsök i slutsekunderna. Med vinsten har Polen en plats i huvudrundan inom räckhåll.

Spaniens Alexandrina Cabral Barbosa dominerade inledningsvis med fem tidiga mål, vilket gav en 7–4-ledning, efter att Polen först hade skaffat sig ett övertag. Men den polska målvakten Adriana Placzek visade sig svår att överlista och Monika Kobylinska kvitterade (12–12) kort före paus.

Båda lagen förlorade sina inledande matcher och det märktes att en hel del stod på spel. Den andra halvleken öppnade defensivt. Den första kvarten innehöll bara 6 mål. Spanien fick sin rutinerade målvakt Silvia Navarro korsbandsskadad mot Montenegro och Maddi Aalla hade ingen lyckad kväll. In kom Mercedes Castellanos och efter en tveksam start fick hon ett plötligt momentum.

Polen försökte dra ner på tempot och spela långa anfall, men radade upp tekniska fel. När de kom till lägen stod Castellanos i vägen och Spanien gick från 14–14 till 20–16, efter fyra raka mål. Då återstod 10 minuter och allt tydde på att Spanien skulle gå segrande ur matchen. Men desperationen letade sig fram hos de polska spelarna, som har obesegrade Montenegro kvar att möta i den sista gruppspelsmatchen.

Sex raka mål på slutet

Kinga Achruk påbörjade upphämtningen med ett kantskott, Kobylinska fortsatte med en vacker lobb. Aleksandra Olek gjorde två raka mål från linjen – hennes enda mål i matchen – och kvitteringen var ett faktum med 4 minuter kvar att spela. Då hade dessutom Castellanos fått utgå skadad. Men Polen var inte färdiga och efter 6 raka mål ledde de med 22–20 när knappt två minuter återstod av matchen.

Spanien fick in en reducering och gavs dessutom en chans till kvittering med 30 sekunder kvar, efter ännu ett långt polskt anfall som rann ut i sanden. Polen höll dock undan och gav sig själva en betydligt bättre chans att ta sig till huvudrundan. Spanien möter Tyskland i den avslutande matchen i grupp D.

Spanien–Polen 21–22 (12–12)