Montenegro fixade festkväll mot Spanien

Jovanka Radicevic inledde sitt sista mästerskap med seger. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Montenegro fick bästa möjliga start i sitt första hemma-EM. Spanien kom ingenstans till att börja med och mötte både ett heltänt lag på planen och en högljudd publik i den hopplösa reduceringsjakten, 30–23 till slut.

Bojana Popovics landslag har tre matcher i Podgorica på sig innan man får ge upp hemmafördelen. Därför var topprestationen mot en av favoriterna i grupp D synnerligen passande. För att inte tala om stämningshöjaren till kommande insatser.

Montenegros kampvilja mot Spaniens speed stod emot varann på förhand, bara en av faktorerna märktes i matchutvecklingen.

Montenegro fick till finess i de inledande fullträffarna, knorr följt av kontring samtidigt som Marina Rajcic räddade Spaniens mer pressade avslut.

Bortalaget fastnade i försvarsarmar. Enbart Alexandrina Barbosa hittade rätt medan underläget byggdes upp,  6–1 på tavlan efter tio minuter.

Montenegros driv stannade av i korta perioder men glöden fanns kvar. Efter 12–9 i paus samlade hemmaspelarna mest och bäst kraft i omklädningsrummet.

Rajcic höll hög räddningsprocent, 50 i halvtid och stod emot så länge det behövdes för spänningens skull.

Försprånget växte till ointaglig nivå inför sista tio och Spanien fick nöja sig med att rätta till förlustmarginalen.

Montenegro spred skyttet snyggt. Jovanka Radicevic underhöll ledningen i andra halvlek och blandade mellan straffmål och bejublade lobbar.

Premiärsegern var bara en del av de speciella dagar som väntar 36-åringen. Alldeles före EM-starten meddelade Radicevic att hon gör sitt sista mästerskap i landslagströjan.

Montenegro–Spanien 30–23 (12–9)