Montenegro malde ner Polen efter paus

Jovanka Radicevic, fixstjärna och tolvmålsskytt i Montenegro. Foto (arkiv): Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Den sista EM-kvällen drog igång med viss dramatik. Montenegro samlade kraft i en halvlek mot Polen och tog sedan ett storstilat farväl av hemmapubliken. Fortsättningen i huvudrundan i Nordmakedonien ger förhoppningar med full pott för det energiska landslaget.

När varken Spanien eller Tyskland fick ordning på spelet kunde Montenegro inkassera populära poäng i gruppspelet i Podgorica. Mot Polen nbehövde fansen aldrig vara oroliga för något större, hotande underläge.

Första halvlek var svängig men tajt. Montenegro hade 30 avslutande sekunder på sig att nå tvåmålsledning men släppte taktiken i ett öppet läge.

Keepern Adriana Placzek stängde ner för Milena Raicevic och Monika Kobylinska lyfte högt för 12–12 när Polen planerade anfallssekunderna bättre.

Matchen väntade på lite karaktär och fick den när Radicevic tog ansvar i början av andra halvlek. Kantspelaren satte straffar och manade till mod i försvarsspelet när Montenegro fick stopp på Polen.

Storstjärnan lade också in bollar i öppet mål och tände hela läktaren med 16–22 på tavlan. Polen som överträffat en del förhoppningar under mästerskapet fortsatte kämpa men Montenegro hade luckan som krävdes.

Radicevic var också där i slutskedet för att underhålla ledningen, 25–21 blev hennes tolfte mål för kvällen. Lagkamraterna visste att hylla matchhjälten och hissade högersexan efter slutsginalen.

Montenegro har inte imponerat i allt ännu, bland annat kan Djurdina Jaukovics avslutsproduktion bli bättre. Med fyra poäng på kontot till nästa runda finns det ändå tid att utvecklas.

Polens läge är mer prekärt, Tyskland får gärna ta poäng mot Spanien i den sena kvällsmatchen för ett polskt avancemang.

Polen–Montenegro 23–26 (12–12)