Lista: EM:s fem bästa mittnior

Grace Zaadi. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

EM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalen mästerskapets fem bästa spelare på respektive position. Nu har turen kommit till mittniorna.

Här är spelarna:

Stine Bredal Oftedal, Norge

Mittnian har varit en av världens bästa spelare under mängder av år och är i princip alltid bra i landslagströjan. Har haft lite skadeproblem i år, men med rutinen och skickligheten hon har är det svårt att hålla henne utanför den här listan, oavsett skadestatus.

Stine Bredal Oftedal. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Kristina Liscevic, Serbien

Kanske inte lika överjävligt bra som hon var för några år sedan, men det är fortfarande en ruggigt bra mittnia vi har att göra med. Bästa utländska spelare i den rumänska ligan två år i rad och har bara fortsatt dominansen. En spelare Sverige verkligen måste ha koll på när lagen möts i EM-premiären den 4 november.

Kristina Liscevic mot Anna Lagerquist i EM-kvalet i våras. Foto: Christoffer Borg Mattisson/Bildbyrån.

Grace Zaadi, Frankrike

Den första av två fransyskor på den här listan och det säger det mesta om Frankrikes storhet. Zaadi har, tillsammans med framförallt Bella Gulldén och Stine Bredal Oftedal, varit världens bästa mittnior de senaste tio åren. Har inga svagheter i sitt spel och kommer att bära det franska laget på sina axlar.

Alicia Fernandez, Spanien

En kvick och smart mittnia som har utvecklats rejält de senaste åren. Tidigare mer av en joker som Spanien slängde in om spelet inte fungerade, men numera är Fernandez en av de bärande spelarna. Fin säsong så här långt i Rapid Bukarest och åker till mästerskapet med stort självförtroende.

Alicia Fernandez.
Photo: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Alina Grijseels, Tyskland

En av få storstjärnor som har stannat kvar i Dortmund trots skandalen. Fortfarande en underskattad mittnia som är duktig både i egna läget och på att sätta sina lagkamrater i kanonlägen. Tysklands viktigaste spelare i offensiven, framförallt nu när Emily Bölk inte kommer till spel.

Alina Grijseels, Tyskland. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.