Lista: EM:s fem bästa målvakter

Sandra Toft. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

EM närmar sig och i en serie artiklar presenterar Handbollskanalen mästerskapets fem bästa spelare på respektive position. Först ut är de potentiella matchvinnarna: målvakterna.

Här är spelarna:

Katrine Lunde, Norge

Få spelare har vunnit så mycket som Lunde har gjort och har ändå samma glöd att vinna kvar. 42-åringen har alltså två (bland annat) OS-guld, två VM-guld, fem EM-guld och sex Champions League-guld. Ändå är hon fortfarande en av världens bästa målvakter och framförallt är hon bäst när det gäller. Det är svårt att välja någon annan målvakt än Kunde med tio minuter kvar av en jämn match.

Katrine Lunde i Norge. Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN.

Silje Solberg, Norge

Inte fullt lika bra som Lunde, men fortfarande en ruggigt bra målvakt, vilket hon visar säsong ut och säsong in i Györ. Inget annat landslag i världen har ett lika starkt målvaktspar som Norge har.

Silje Solberg.
Foto: Carl Sandin/Bildbyårn

Sandra Toft, Danmark

Fick, mycket välförtjänt, pris av IHF som årets spelare 2021. Har egentligen inga svagheter i sitt spel och är definitivt Danmarks viktigaste spelare. Ska Danmark gå långt i EM gäller det att Toft är så bra som nästan bara hon kan vara.

Sandra Toft.
Foto: Mathilda Ahlberg / BILDBYRÅN

Johanna Bundsen, Sverige

Har flyttat hem till IK Sävehof, men knappast för att trappa ner. Bundsen är fortfarande en av världens bästa på sin position och det kommer hon med all säkerhet att visa under EM. Den tuffa konkurrensen från Jessica Ryde gör bara Bundsen gott. Ingen målvakt har lika fina utkast som 31-åringen från Uddevalla.

Johanna Bundsen.
Foto: Jesper Zerman / BILDBYRÅN

Laura Glauser, Frankrike

Det kommer förmodligen att vara rätt jämnt mellan Glauser och målvaktskollegan Cleopatre Darleux. Båda spelar på hög nivå i sina klubblag (Györ och Brest) och båda har varit med länge och gjort bra ifrån sig på mästerskap. Jag håller dock Glauser som snäppet vassare.

Laura Glauser. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån