Ystad först ut i Europaspelet

Ludvig Hallbäck har lämnat Ystads IF för Bjerringbro/Silkeborg. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Ystads IF får en riktig värdemätare när European League sätter igång under helgen. Borta mot Bjerringbro/Silkeborg behöver YIF hitta formen tidigt för att ha en chans att ta hem dubbelmötet.

Sverige har tre representanter i den näst bästa Europacupen. IK Sävehof står över till gruppspelet medan Ystad och HK Malmö behöver övervinna alla hinder i kvalet för att hävda sig internationellt.

Bjerringbro/Silkeborg med Johan Sjöstrand som målvaktsalternativ, William Bogojevic som etablerad skytt och Ludvig Hallbäck på plats efter en uppmärksammad övergång har mer att ge på pappret inför säsongpremiären.

– Procentsatsmässigt är det nog 80-20 till dem. Vi är medvetna om att Bjerringbro-Silkeborg är ett bra lag. Samtidigt som vi själva har mycket kvaliteter och erfarenhet av Europacupspel. Vi har inga direkta målsättningar utan stötre på bästa möjliga motstånd i första kvalrundan. Det skulle vara en stor skräll om vi vann det här dubbelmötet, säger tränaren Oscar Carlén till handbollsligan.se.

Malmö möter ungerska Balatonfüredi KSE med start på söndag i det femte försöket att ta sig igenom kvalet i Europaspelet. För Ystads del handlar det bland annat om att sätta stopp för Hallbäck i hans nya klubbfärger.

— Vi har ju bra koll på hans styrkor och svagheter. Han är dynamisk och duktig i sina genombrott och skott. Det gäller att vara på tårna och hjälpa varandra. Det ska bli kul att möta Ludde, säger Carlén till handbollsligan.se.

Lördag 15.00 Bjerringbro/Silkeborg–Ystads IF
Söndag 16.30 Balatonfüredi KSE–HK Malmö