Tuff lottning för Malmö – överkomlig för IFK

Valter Chrintz. Foto: Christoffer Borg Mattisson / BILDBYRÅN

Idag lottades European Leagues första kvalrunda. Två svenska lag fanns i hattarna och det blev skandinavisk för båda. Södra Norge för IFK Kristianstad och västra Danmark för HK Malmö.

30 lag fanns med under lottningen. För första gången delades lagen sedan in i tre geografiska zoner, med två potter i varje zon. Detta för att avstånd och resande skulle bli så kort som möjligt på grund av COVID-19-pandemin.

Bra lottning för IFK

IFK Kristianstad fick en överkomlig motståndare i första rundan då de ställs mot norska ÖIF Arendal. En av de norska lagets spelare, Kristian Rammel, uttalade sig efter lottningen på klubbens hemsida om vad han tyckte om lottningen. Ingen drömlottning enligt norrbaggen.

”Det är en mycket tuff lottning. Sjukt stor hemmaborg med många supportrar. Det kommer att bli en riktig häxkittel om publiken får närvara. Men vi visste att lottningen skulle bli tuff oavsett vilka vi skulle få möta, så vi skulle säga att vi är nöjda med Kristianstad.”, sa Rammel på klubbens hemsida.

I en intervju på EHF:s Instagram uttalar sig också Kristianstads Valter Chrintz om motståndet.

”Jag har varit i Arendal förut med landslaget. Jag gillar staden. Det är ett bra lag så det kommer bli en tuff match. Men vi åker dit för att vinna”, säger Chrintz på EHF:s Instagramstory.

Tuffare lottning för HK Malmö

Om IFK Kristianstad får ses som favoriter i sitt möte så blev det en desto tuffare lottning för HK Malmö. Skåningarna får möta Skjern Handball från Danmark. Ett lag som låg på femte plats innan säsongen fick avbrytas på grund av pandemin. I laget finns det också svensk representation i Jonathan Stenbäcken och Jesper Konradsson.

Om Arendals Kristian Rammel såg på motståndet med viss avskräck så ser Skjerns Thomas Klitgaard på danskarnas motstånd med tillförsikt.

”Det kunde knappast blivit bättre. Hade vi fått Melsungen, skulle vi verkligen ställts inför ett svårt test redan i den första kvalomgången. Nu drog vi en motståndare som vi över två matcher är favoriter att gå vidare mot”, säger Thomas Klitgaard på Skjerns hemsida.

Förutsättningarna

Det första mötet kommer att spelas 29/30 augusti med returmöten en vecka senare.
15 lag kommer att gå vidare till kvalrunda två som spelas i september. Då tillkommer nio lag som går direkt in i den andra kvalrundan. 12 lag är sedan tidigare klara för turneringens gruppspel.

Källa: EHF