Sävehof imponerade stort mot Montpellier

Sävehofs målvakt Simon Möller. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

Sävehof stod för en lysande insats när de fick oavgjort mot franska stjärnlaget Montpellier i Partille Arena. Det blev en jämn drabbning sett över hela matchen och avslutningen blev spännande. Sävehof imponerade från målvakt och försvar till ett tålmodigt anfallsspel.

Sävehof kunde inte ha fått en tuffare lottning i den sista kvalomgången till EHF European League. Montpellier har en gedigen meritlista (franska mästare 14 gånger och Champions League-mästare 2003 och 2018) och Michael Apelgren sade inför matchen att han trodde att få av hans spelare skulle platsa i fransmännens trupp.

I matchinledningen lyckades Sävehof spela till sig fria lägen men skärpan satt inte riktigt i avsluten. I stället kunde Montpellier göra matchens tre första mål. Stas Skube styrde det mesta för gästerna i anfallsväg och Karl Konan var kraftfull i sina aktioner. Men Alexander Westby lirkade in hemmalagets första mål från sin kant och strax därefter såg Felix Möller och William Andersson Moberg – tillbaka efter skadan – till att Sävehof kunde kvittera.

17 minuter in i matchen tog Sävehof ledningen efter ett fint avstämt skott från Andersson Moberg (5–4). Det blev en målsnål första halvlek. Simon Möller var aktiv mellan stolparna (han reste sig efter ett otäckt skott i ansiktet) och fick till ett par vassa räddningar. Hans passning till Sebastian Karlssons 6–7 satt på läppen. Gzim Salihi tog mycket ansvar och släppet bakom ryggen till Adam Blanches 9–10 var vackert. Men Montpellier gick till halvtidsvilan med två bollar upp, 9–11.

Dramatisk avslutning

Efter pausen kom Lucas Pellas in på Montpelliers vänsterkant (i stället för Hugo Descat). Men Salihi fortsatte att ta fina initiativ och Möller i målet var inspirerad. Sebastian Karlsson gjorde 13–12 efter 39 minuter och Sävehof imponerade. Mittförsvaret, med Tryggvi Thorisson, Pontus Brolin och Felix Möller stod emot utmärkt mot resliga herrar som Veron Nacinovic och Konan. Matchen ökade i intensitet och fart och målen började trilla in mer frekvent för båda lagen.

Efter ännu ett kontringsmål signerat firma Möller–Karlsson stod det 17–15 på tavlan med en knapp kvart kvar. Men Charles Bolzinger i Montpelliers mål visade sig svåröverlistad och Diego Simonet dansade sig fram till 18–19. Konan fick två minuter efter en hand i ansiktet på Andersson Moberg och det började bli hårdare tag på båda planhalvorna. Med fem minuter kvar kontrade Karlsson – han gjorde 6 mål – in 22–22.

Slutminuterna blev dramatiska. Alexander Westby kvitterade till 24–24 med 12 sekunder kvar och Sävehof lyckades hålla undan anstormningen under de sista sekunderna. Otroligt starkt att kunna komma tillbaka på den här nivån efter den något tveksamma inledningen av säsongen.

IK Sävehof–Montpellier HB 24–24 (9–11)

IK Sävehof: Sebastian Karlsson 6, Sebastian Spante 4, Felix Möller 3, Gzim Salihi 3, William Andersson Moberg 3, Adam Blanche 2, Alexander Westby 2, Oli Mittun 1.

Montpellier HB: Diego Simonet 5, Kyllian Villeminot 4, Valentin Porte 3, Lucas Moscariello 2, Julien Bos 2, Yannis Lenne 2, Veron Nacinovic 2, Hugo Descat 1, Lucas Pellas 1, Stas Skube 1, Karl Konan 1.

Returen spelas i Frankrike den 4:e oktober.