Kiel vann svenskmötet – mästare i EHF-cupen

Lukas Nilsson, THW Kiel. Foto: Bildbyrån

Lukas Nilsson och Niclas Ekberg är EHF-cupmästare.
I finalen besegrade deras Kiel regerande mästarna Füchse Berlin.
Segersiffrorna skrevs till 26-22.

Efter gårdagens semifinaler stod det klart att det, som vanligt, skulle bli en tysk slutsegrare i EHF-cupen. Frågan var bara om Füchse Berlin skulle försvara titeln eller om Kiel skulle ta hem turneringen för första gången sedan 2004. Svaret blev det sistnämnda.

Segern grundlades efter en stark första halvlek av Kiel. Vid en 12-10-ledning gjorde nämligen hemmalaget, Final Four avgjordes som bekant i just Kiel, ett ryck och gick ifrån till 16-10 innan halvtid.

Den andra halvleken tvingade Füchse Berlin att ösa på offensivt men de kom aldrig riktigt nära. Som minst skiljde det tre bollar mellan lagen och Kiel kunde till slut avgå med en 26-22-seger.

I och med segern i EHF-cupen kan Lukas Nilsson och Niclas Ekberg inkassera sina första internationella titlar. På den förlorande sidan fanns i sin tur en tredje svensk, i form av Mattias Zachrisson.

De tyska klubbarnas jättedominans i EHF-cupen går därmed vidare. Sedan 1997 är det bara vid tre enstaka tillfällen som ett icke-tyskt lag vunnit cupen, varav den senaste var ungerska Pick Szeged 2014.