Tuff uppgift väntar de svenska lagen i kvalspelet till Europacuperna

Hanna Blomstrand, Lugi HF. Foto: Kenneth Landgren

Kom ihåg datumet 18 juli. Då lottas de kvalspelet till de europeiska cuperna – både för damer och herrar. I Lugi damers fall hamnade man i första kvalrundan av EHF-cupen och kommer spela sitt första dubbelmöte i mitten av september.

28 lag återfinns i den första kvalrundan inför EHF-cupen och Lugi är ett av dem. Det blir allt annat än en lätt resa fram till gruppspelen. I första kvalificeringsgruppen återfinns bland annat danska Silkeborg-Voel KFUM och de schweiziska mästarna LC Brühl Handball.

Skulle Lugi sen avancera börjar det bli riktigt tufft för då kliver storheter som de trefaldiga Champions League-vinnarna Viborg och förra årets EHF Cup-vinnare DKKA Dunaujvaros KA in i turneringen. Hoppas Lugis tränare Dragan Brljevic har några ess i rockärmen att plocka fram.

I den andra cupen, Challenge Cup, återfinns Boden Handboll IF och Kristianstad HK i deltagarlistan och där är upplägget lite annorlunda. Endast fyra lag går in i andra kvalrundan, de båda svenska inslagen hamnade i den tredje där sedan turneringen går in direkt i utslagningsrunda fram tills en vinnare är korad – inget gruppspel med andra ord. Regerande mästare i turneringen är RK Lokomotiva Zagreb, Kroatien.

Fakta EHF-cup
Lottning: 18 juli i Wien.
Första kvalrunda: 9/10 sept och returmöte 16/17 sept
Andra kvalrundan: 14/15 okt och returmöte 21/22 okt
Tredje kvalrundan: 11/12 nov och returmöte 18/19 nov
Gruppspel pågår: 6 jan till 11 feb 2018
Final spelas: 5/6 maj och returmöte 12/13 maj

Fakta Challenge Cup
Lottning: 18 juli i Wien.
Andra kvalrundan: 14/15 okt och returmöte 21/22 okt
Tredje rundan: 11/12 nov och returmöte 18/19 nov
Final: 5/6 maj och returmöte 12/13 maj