Svensklaget Baia Mare fick kämpa för segern

Linn Blohm och Filippa Idéhn. Foto (arkiv): Ludvig Thunman/Bildbyrån.

Filippa Idéhn stod för få målvaktsräddningar och Linn Blohm klev av efter en smäll mot ansiktet. Svensklaget Baia Mare fick slita med ojämnt spel hemma mot Storhamar men tog tag i en stark avslutning till 33–29.

Det finns rumänska ambitioner om en framskjuten placering i European League. Baia Mare gjorde också en stark ligahöst som obesegrade och knäppte CL-laget Ramnicu Valcea på näsan.

De första intrycken av Europaspelet blev dock en svängig historia med minus i försvaret.

Ambitionerna fick vika ner sig för grovjobb och jakt i underläge nästan hela första halvleken.

Storhamar hade först lättare att nå in till sin linjelirare, Ellen Folkvord medan högernian och tidigare Danmarksproffset Maja Jakobsen var stabil skytt och kreativ i finterna.

Moa Fredriksson styrde upp försvarsarbetet centralt för bortalaget. Storhamars tidiga tremålsledning kom sig också av att Idéhn inte fick tag i bollarna.

Baia Mare samlade sig för en lyckad timeout efter drygt 20 minuter. Målvaktsbyte, tätare försvar och fler räddningar var större delen av sväng-om-receptet för 14–13 halvvägs.

Dessvärre för arbetsron kunde Baia Mare inte leva på sin ledning. Storhamar ställde upp för bättre niometersspel och rappare andrafas via Tonje Enkerud och Guro Nestaker direkt efter paus.

Cassandra Tollbring hittade instick och öppningar till straffkast som ingen annan.

För de blågula i hemmalägret var det däremot tungrott. Idéhn återvände i spel men Blohm fick avbryta kampen tidigt i halvleken efter en stygg närkontakt och lämnade för att se över tänderna.

Med kvarten kvar såg det smått hopplöst kvar för lagkamraterna inne på planen men Baia Mare hämtade de sista krafterna och slog tillbaka.

Jovana Kovacevics skytte (nio mål) och attackerna utsida två var framgångsrika, till sist kom defensiven också igång.

Idéhn släppte bara in en boll de sista nio minuterna, Baia Mare tog över ledningen och de sista avsluten när keepern och utespelarna siktade mot öppet nät betydde fyra plusmål för det pressade hemmalaget.

Så dags var Blohm tillbaka vid bänken och kunde jubla med lagkamraterna över två poäng.

European League 9 januari
grupp C, Minaur Baia Mare–Storhamar HB 33–29 (14–13)
Baia Mare:Linn Blohm 2, Filippa Idéhn 1.