Inget Europaspel för Lugi – tvingas lämna walk over

Lugi. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

På lördag var tanken att Lugi skulle ha inlett kvalspelet till European League mot ryska Kuban Krasnodar. Men Lugi har tvingats lämna walk over då de svenska restriktionerna under pandemin förhindrar matcherna från att äga rum.
– Vi har tvingats till det här och det är så klart jättetråkigt, säger Lugis tränare Kenneth Andersson till Handbollskanalen.

Kvalet till European League inleds på lördag och för Lugi väntade alltså dubbelmöte med Kuban Krasnodar. Tanken var att Lugi skulle inleda på hemmaplan och skaffa sig ett bra utgångsläge inför returen i Ryssland. Men nu Lugi lämnat walk over och Kuban Krasnodar har därmed kvalificerat sig till turneringen.

– Det stämmer att vi har lämnat walk over, men det är inte riktigt hela sanningen, säger Kenneth Andersson till Handbollskanalen.

– Svenska UD tillåter inte ryska medborgare att komma in i Sverige. Enligt EHF:s regler, och man kan tycka vad man vill om deras regler, blir vi ”guilty team” eftersom vi stoppar Kuban från att komma in. Därför måste vi lämna w.o.

Lugi har tittat på andra möjligheter att kunna spela matchen, men det har inte gått att lösa.

– Vi har försökt få till att spela båda matcherna i Ryssland, men eftersom UD avråder från att åka till området där Kuban spelar går inte det heller. Man kan fråga sig varför lag finns med i en turnering som man inte får möta, men så är det.

– Vi har tvingats till det här och det är så klart jättetråkigt. Jag vet att vår klubbledning har försökt få till matcher, men det har varit kalla handen från EHF varje gång.

Vad betyder det för er att det inte blir något spel i Europa?

– Vi hade alla sett fram emot det, så det är som sagt jättetråkigt. Det hade varit utvecklande att få testa våra vingar mot den typen av motstånd, men det är inte mycket att göra.