Esbjerg och Clara Monti Danielsson till EHF Cup-final

Clara Monti Danielsson under en träning med damlandslaget i handboll. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån.

Esbjerg och Siofok. Där har ni finallagen i årets upplaga av EHF Cupen. Det kunde ha blivit en heldansk final men ungerska Siofok slog ut Viborg med totalt 53-51 och sen vann Esbjerg och Danielsson den heldanska semin mot Jessica Rydes Herning-Ikast med förkrossande 30-16 i returen. 

Det var fördel Team Esbjerg redan från bortamatchen i Herning i första semifinalmötet. Då vann Clara Monti Danielssons gäng med 23-20 som man tog med sig till hemma-returen. Men det behövdes knappt några plusmål för laget sett till det mötet, och då tvingades ändå stjärnan Estavana Polman se matchen från skadebänken.

Men Team Esbjerg tog kontroll på ställningarna från början och ledde med hela 20-8 i halvtid. Hemmalaget halverade sen sin målskörd i andra halvlek men Herning-Ikast mäktade åter inte med fler än 8 mål så matchen slutade 30-16 till Esbjerg, där mittsexan Monti Danielsson hängde två kassar.

I det andra semifinalmötet hade ungerska Siofok med sig 28-24 från första mötet med Viborg till returen i Danmark. Och de målen behövdes i en match där Carin Strömberg kom att göra fyra mål för sitt Viborg.

Viborg hade ledningen med 12-11 i paus och ryckte sen till 16-13 i början av andra halvlek. Siofok kom tillbaka men i slutet av matchen försökte sig Viborg på ett nytt ryck. 27-24 stod det med minuten kvar att spela och danskorna behövde bara ett mål för att få till en förlängning.

Men med 55 sekunder kvar fixade Simone Bömhe in en straff åt Siofok och släckte det danska hoppet. Matchen slutade 27-25 till Viborg och 53-51 totalt.

Därmed blir det Team Esbjerg mot Siofok i finalen – som spelas i ett dubbelmöte med start någonstans mellan 4-5 maj, där returen spelas 11-12 maj.