OS-domarna Wetterwik och Kurtagic nöjda med sin debut

Domarparet Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic under en match i Handbollsligan. Foto: Jörgen Jarnberger / BILDBYRÅN.

I en lång intervju på sin hemsida lyfter Svenska Handbollförbundet fram det tredje svenska handbollsteamet under OS i Tokyo – domarna Mattias Wetterwik och Mirza Kurtagic. De är nöjda med sin OS-debut.

De fick döma Tyskland–Spanien och Frankrike–Brasilien på herrsidan, Spanien–Argentina och Japan–Sydkorea i damernas gruppspel och dessutom kvartsfinalen mellan Montenegro och Ryska Olympiska Kommitténs lag på damsidan. På Handbollförbundets hemsida gör SHF:s Amanda Törner en fördjupande intervju med de båda OS-debutanterna.

Båda är fostrade i Uddevalla HK, där de spelade i den nästa högsta divisionen, innan de bestämde sig för att satsa på sina domarkarriärer. Från början ville de mest stötta sin förening och dryga ut veckopengen.

– Dessutom var det så att både Mattias och jag hade väldigt mycket åsikter som spelare, då var steget till domare jättebra. Att utbilda sig till domare är något som vi förespråkar till alla ungdomsspelare, men även äldre spelare. Testa på dömningen, det är ett fantastiskt sätt till egen utveckling, säger Mirza Kurtagic i intervjun.

Under säsongen drabbades båda av covid-19; först blev Kurtagic smittad inför Champions League-semifinalen mellan PSG och Barcelona, och sedan Wetterwik inför VM i Egypten. Men under OS-turneringen var de redo och är nöjda med sin insats.

– Vi är verkligen nöjda med våra insatser men vet också hur viktigt det är att vara ödmjuka och inte släppa en tum på fokus, förberedelser och prestationer för framtiden. Vi hoppas kunna fortsätta på den inslagna vägen och till och med finslipa detaljer för ytterligare goda prestationer, säger Mattias Wetterwik.

Nu väntar Handbollsligan, SHE och gruppspelet i Champions League för de båda domarna.

Hela intervjun kan du läsa här: Det tredje svenska handbollsteamet under OS