Om alla hjälps åt kan domarbristen lösas

Foto: Heiko Voigt, http://www.foto-laechler.de
ANNONS

Många föreningar har brist på ledare och spelare till lagen samt föräldrar som ska ställa upp och stå i kiosken på helgerna. Det råder även domarbrist i landet och detta gäller i hela Sverige. Matcher har till och med ställts in för att det inte finns tillräckligt med domare. 

Jobbet för att utbilda domare börjar redan på föreningsnivån. Det är upp till varje förening att utbilda sina ungdomar till att bli domare. Domarbristen är ingenting nytt så nu är det upp till alla att få det att fungera. En anledning till att det är få domare i dagsläget kan bero på det hårda klimatet ute i hallarna. Domarna får ta mycket skit från både ledare, spelare och människor på läktaren samtidigt som de ska hålla koll på planen.

– Titta på vilket sportevenemang som helst så ser du vem det är som man sätter i fokus, väger och bedömer. Hur ska vi få våra ungdomar idag att välja att bli domare när det ser ut såhär? Den här attityden mot domare att man kan kritisera och skälla på den smittar ju av sig, säger Anders Wiiand, projektledare Svenska Handbollförbundet.

Alla föreningar gör inte sitt jobb angående föreningsdomarutbildningar, vilket resulterar i färre domare. Föreningarna själva hade tjänat på att ha dessa utbildningar för att slippa en kostnad på att ta dit en annan domare. Det har till och med varit så illa på sina håll att matcher har ställts in för att det inte finns tillräckligt med domare.

ANNONS

– Vi var medvetna om situationen. Den eskalerade för ett par år sedan när det var så att vissa distrikt då hade såpass ont om domare att vissa helger så att man fick ställa in matcher och det är ju ingen önskesituation. Då har det ju gått riktigt långt, säger Anders. 

Alla måste respektera varandras roller

Om man redan som ungdom går en domarutbildning leder detta i sin tur till att man kan få mer respekt för domare. En domare drar ett stort lass under matcherna och blir ofta utpekade som den som bara gör fel. Regler kan vara komplexa och alla situationer ser olika ut, dessutom går handboll väldigt fort. Men med en utbildning i ryggen kan klimatet på handbollsplanen och allting runt omkring bli bättre. Om alla hjälps åt till att få ett bättre klimat så kan domarfrågan få sin lösning.

– Då kommer vi tillbaka till det här med respekten för alla olika rollerna som krävs för att det ska kunna bli en handbollsmatch. Om alla har sprungit där i mitten när alla kollar på en så kanske man tänker sig för en extra gång. Då kanske folk respekterar uppgiften.

Tänk om det skulle vara tvärtom, att domaren sprang runt och berättade hur dålig Lisa på V9 är för att hon alltid skjuter utanför. Det är det (förhoppningsvis) ingen domare som gör. Varför då skälla på den som bara försöker göra sitt jobb?

– Domarna jobbar ju med detta för att det är kul. Det måste vara kul för alla. Jag vill inte höra om killarna och tjejerna som åker iväg och har en klump i magen i skolan torsdag och fredag för att de ska döma handboll på helgen. Jag vill inte att det ska vara så. Jag vill att detta ska vara någonting glädjefyllt. 

Programmet som ska säkra domartillgången

Svenska Handbollförbundet har ett åtgärdsprogram som ska säkra tillgången till domare i framtiden. Att det kallas för åtgärdsprogram är för att det är ett pågående arbete hela tiden, som varken har en början eller ett slut.

– Från central nivå har vi arbetat fram ett åtgärdsprogram med ett antal punkter. Åtgärderna har vi identifierat ihop både internt i domarkretsar och även från våra olika kommittéer i SHF. Det är ett antal åtgärder som ska genomföras och vissa har redan genomförts.

Ett annat problem i idrottsrörelsen är att många ungdomar slutar att idrotta tidigt. Skador eller att man tappar intresset för att spela kan vara olika anledningar till varför. Att bli domare skulle kunna vara ett sätt att fortsätta hålla på med idrotten som man gillar.

Varje år utbildas ungefär 2000 föreningsdomare i landet. Ett av målen i åtgärdsprogrammet är att behålla 5% av dessa till att fortsätta döma. Behålls dessa personer så får vi automatiskt fler domare i landet och domarbristen kan lösas. Det gäller att alla föreningar inser vikten av att utbilda sina ungdomar.

Obligatoriska föreningsdomarutbildningar

Norrbottens Handbollförbund har skickat ut en skrivelse att klubbarna omkring i Norrbotten måste ha en obligatorisk föreningsdomarutbildning.

– Det är ju där det börjar och man måste köra det varje år. Tanken är att de äldre ska döma de yngre och sen när de dömt ett tag så kanske de kan gå en distriksdomarutbildning, säger Per Grönberg, domaransvarig Norrbottens Handbollförbund.

Det har även här varit brist varje år. Det är mycket ungdomshandboll och matcherna krockar för att domarna måste prioriteras till seniorserierna. Alla klubbar måste dra sitt strå till stacken för att fler domare ska tillkomma.

– Det är ett par klubbar som gör sitt jobb men det är fortfarande för lite folk som dömer, säger Per.

Avstånden uppe i norr är betydligt längre än i södra Sverige. Men detta är inte ett av problemen menar Per. Även är här ju lösningen föreningsdomare, hade alla klubbar jobbat för domare så hade avstånden inte behövt bli så långa. Som det ser ut just nu blir det ett enormt lass att dra för de få domare som finns uppe i Norrbotten. Till nästa säsong hoppas Per på att få igång ett domarprojekt för att kunna få in fler domare.

Givetvis är det inte bara i Norrbotten som det finns problem och brist på domare. Alla kan ta lärdom av varandra hur man får fler att ställa upp. Alla kan nu gemensamt se till så att handbollen får domare som stannar. Alla kan se till att stämningen i hallen blir bättre.