Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik nominerade till EM

Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik dömde tre herrfinaler ifjor. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Herr-EM strax efter årsskiftet blir det första med 24 deltagande lag. Mästerskapet äger rum i tre länder, vilket ställer nya krav på domarna. EHF har tagit ut 23 par med rättskipare, däribland Mirza Kurtagic och Mattias Wetterwik.

– Roliga nyheter, säger Kurtagic när Handbollskanalen ringer upp.

Svenskduon gjorde debut i seniormästerskap hösten 2016 och var senast VM-aktuella tidigare i år.

EM fanns med bland säsongens mål, men nyheten om nomineringen dimper ner som en överraskning hos halva domarparet.

– Vi har gjort dam-EM, dam-VM och herr-VM och fått bra feedback. Självklart har vi haft förhoppningar om EM, särskilt nu när det hålls på hemmaplan, säger Kurtagic när han hämtat andan.

– Vi har erfarenhet men det viktiga för oss är att gå in i mästerskapen på samma sätt. Prestera, göra vårt bästa, sen hoppas vi att det räcker långt.

Nomineringen ger tydliga besked om kompetens och värdering. Kurtagic och Wetterwik tillhör domarna som garanterat finns med genom det inledande gruppspelet och huvudrundan i EM.

– I lottningen ser man många väldigt bra matcher och jämna grupper. Samtidigt gäller det att vara ödmjuk inför uppgiften, det kommer att kräva mycket från oss domare, fortsätter Kurtagic.

Annars finns flera streck att falla för när organisationen skickar hem och hämtar in nya domare under pågående turnering.

Totalt 11 domarpar är uttagna enbart för mästerskapets första fas. En handfull tillkommer från och med huvudrundan och sju får förtroendet åtminstone fram till finalhelgen.

De fem paren som får ta hand om semifinaler, placerings- och medaljmatcher tas ut medan turneringen pågår.

Klart är att Kurtagic och Wetterwik har förutsättningar att vara med hela vägen och kan få ta del av EM på hemmaplan.

Med ästan fem månader kvar till premiären ligger andra resor dock närmre till hands.

– Super Globe i Saudiarabien. Vi åker på söndag, måndag är förberedelsedag och hela evenemanget börjar på tisdag. Vi har dömt landslag från olika kontinenter, men det är första gången vi får göra det med klubblag, säger Kurtagic som bockar av fler och fler turneringar på högsta nivå.

Domarparet ligger dessutom i startgroparna, väl förberedda för det som kan bli karriärens häftigaste säsong.

– Vi har haft en gedigen försäsong. Jag och Wetterwik har tränat hårt, för Saudiarabien och det som händer på hemmaplan. Nu får vi göra EM och OS nästa sommar är ett klart mål, säger Kurtagic.

Hela listan med uttagna domare på EM:s officiella hemsida >>