Insändare: ”OJOJOJ vad FEL man kan ha”

Foto: Lennart Månsson, Bildbyrån

Mathias ”Zigge” Sigfridsson har sadlat om från hårdskjutande högernia till domare. Här är en reflektion efter en höst med pipan i näven.

”Apropå att skälla/gnälla på domare…

I höstas började jag en domarkurs och sen dess har jag dömt ett 20-tal matcher från flickor 12 upp till seniorhandboll. Innan denna domarkurs har jag spelat handboll i nästan 35 år och jag tänkte att hur svårt kan det vara liksom att döma lite handboll.

Jag känner till sporten och jag tänkte att jag har nog rätt bra känsla för vad som sker på planen.

OJOJOJ vad FEL man kan ha….

Det är skitsvårt att vara domare! Man ska ha koll på ALLT… 14 spelare på plan, stegfel, dubbelstuds, sekretariat, resultat, mål, utvsningar, varningar, spelarbyten, övertramp, en knuff här en knuff där, olika nivåer för olika åldrar på bedömning, tränare, tiden, publik, målnät, passivt spel, offensiv foul eller inte OCH MYCKET MYCKET MER.

Ni som gnäller på domare (inklusive jag själv) kanske ska tänka både en och två gånger innan man slänger ur sig saker till domaren. Domare är också människor och gör troligtvis alltid sitt bästa för att matcher ska bli precis så bra som handbollsmatcher ska vara. Vi ser inte allt men vi försöker så gott vi kan precis som spelare, ledare och publik också gör.

En sak som slagit mig i dom här matcherna jag dömt är att det inte har skett EN ENDA GÅNG att vinnande lag har klagat på domaren. Men däremot flera gånger så har förlorande lags tränare kommit fram för att ”diskutera” domslut. Då tänker jag lite för mig själv om lagen som möttes har haft samma domare i matchen…

Man förlorar väldigt sällan matchen på en domare… men jag kan ha fel…

Om ni någon gång får mig som domare får ni gärna komma fram och diskutera efter matchen oavsett om ni står som förlorare eller vinnare.

Mvh Zigge”