Henrik Mäkinen delegatklar för hemma-EM

Henrik Mäkinen tar plats som delegat i EM. Foto: Bildbyrån

EM 2020 avgörs i tre länder, 24 deltagande lag kräver också full uppslutning bland rättskiparna. Däribland Henrik Mäkinen som tar plats som delegat under mästerskapet i januari.

Svenskhandboll.se får en pratstund med Mäkinen med en gedigen domarkarriär. Först som elitdomare i ett kvarts sekel, därefter i rollen som ordförande i SHF:s domarkommitté under fyra säsonger.

– Det ska förstås bli väldigt spännande och en ynnest att få arbeta med det kvalitetsmässigt bästa handbollsmästerskapet i världen, även om jag inte siktar på en karriär som delegat. Jag har engagerat mig internationellt för att det gett mig en möjlighet att hänga med i internationella frågor och coacha våra domare, sedan har det utvecklats till det här, säger Mäkinen till svenskhandboll.se.

Förutom den nyss nominerade delegatenhar Sverige domarparet Mirza Kurtagic och Mattias Wettervik med förtjänstfullt uppdrag under EM.

En merit för domarkåren i landet, menar Mäkinen.

– Ur ett domarperspektiv tycker jag att det är oerhört viktigt. Precis som spelarna som siktar på att komma med i landslagen siktar de bästa domarna på att få vara med i de stora mästerskapen och att bli utvalda att döma EM är ett kvitto på att de är rankade som ett av världens bästa domarpar, säger han till svenskhandboll.se.

Länk: Mäkinen nominerad till EM