BOMB: EHF kickar ut domarchefen Nachevski med omedelbar verkan

Foto: Robert Boman/Bildbyrån.

Den omstridde domarchefen Dragan Nachevski får lämna sina uppdrag inom EHF med omedelbar verkan.

Efter år av spekulationer, rykten och starka men obekräftade rykten verkar sanningen till slut ha hunnit ikapp Dragan Nachevski. Idag meddelar EHF att han får lämna sina uppdrag med omedelbar verkan.

”The European Handball Federation has released the Member Refereeing of its Competition Commission, Dragan Nachevski, from its duties until further notice.”

Nachevski har suttit i både Competitions Commission och Technical Refereeing Committee. På ren svenska har han kallats domarchef och utan att gräva för mycket i EHF:s organisationsstruktur så kan vi sammanfatta att han haft hög position och enormt inflytande på domarfrågorna. Han representerar dessutom Europa i IHF:s domarkommitté (Playing Rules And Referees Commission (PRC)).

Enligt EHF är det danska TV2 som lämnat sådana uppgifter att de nu tar detta beslut. Det ska handla om matchfixningsfrågor som spelats in både via ljud och video. Det ska också ha kommit uppgifter till EHF att Nachevski ska ha förfrågat domare om att manipulera matcher.

Det är i princip omöjligt att fånga allt som cirkulerat kring Nachevski och vi ska väl i det här läget vara försiktiga med att redovisa alla anekdoter som går mellan väggarna i handbollshallarna. Men i de senaste granskningarna från TV2, som också hämtat inspiration till sitt arbete från Handbollskanalens utredningar, kunde det så sent som i januari hittas kopplingar mellan Dragan Nachevskis son, toppdomaren Giorgji, och maffiaorganisationer på Balkan.

Hela pressmeddelandet från EHF finns att läsa via följande länk:

OFFICIAL STATEMENT

Och vill ni fördjupa er i de mörka sidorna av handbollen kan ni läsa TV2-artikeln och Handbollskanalens artiklar:

TV2 rapporterar om matchfixning – läs Handbollskanalens rad av avslöjanden

Det lär nu följa en juridisk process som blir oerhört intressant att följa. Och se hur det här kan skaka hela vägen upp till IHF där Nachevski också haft stort inflytande och makt.