Uppsala HK vann ”Årets jämställda förening” på länets Idrottsgala

Uppsala HK prisades som mest jämställda förening i Uppsala 2017. Foto: Johan Hansson

Uppsala Handbollsklubb röstades hem som Uppsalas mest jämställda förening 2017. En fin utmärkelse för föreningen och handbollen.

”Jobbar målmedvetet för jämn könsfördelning och allas rätt att vara med – från styrelse till knattelag.” Så löd motiveringen till nomineringen för Uppsala HK.
De två andra föreningarna nominerade var Fyrisfjärden (badminton) och OK Linné (orientering). Men det blev alltså Uppsala HK som vann när privatpersoner sedan fick rösta på sin favorit.

— Det är jätteroligt! Att få ett kvitto att det går åt rätt håll, säger Uppsala HK:s ordförande Caroline Lundström.

Varför fick ni priset?

— Vi upplevs som välkomnade förening. Många här vill vara engagerade och vi har många flickor och pojkar och kvinnor och män som är engagerade. Sen är vi ganska 50/50-fördelade inom föreningen. Sen vill jag lägga till att vi har fler medlemmar än Fyrisfjärden och OK Linné, vilket kan ha påverkat resultatet.

Det är däremot inte bara könsfördelningen som bör tittas på, menar Lundström, att alla åldrar får vara med på samma villkor är också viktigt. Hon tänkte nästan mer på det än på könsfördelningen när hon hämtade priset på Idrottsgalan.

— Jag har inte upplevt det som ett problem, att vara kvinnlig ordförande och det är ingen som har sagt något om det. Däremot tog jag upp åldern på Idrottsgalan. Jag ska inte förminska köns-jämställdheten men jag tyckte det var roligt att jag var yngre än de flesta där också, säger den 26-årige ordföranden.

— Så jag vill lyfta de unga och ungdomslagen. Hur ungdomslagen lyfter seniorlagen ekonomiskt. Där seniorlagen får åka buss till matcherna så skjutsar föräldrarna på de yngre, till exempel. Sånt öppnar upp möjligheter för seniorerna.

Uppsala HK har två seniorlag. Damerna ligger etta i division 2 Östsvenska Norra. Herrarna ligger tia i division 1 Norra. Herrarna har just nu lite högre budget än herrarna, förklarar Lundström, men påpekar att de ligger i en serie högre upp och har fler åskådare på sina matcher. Men känslan i föreningen är den viktigaste, menar Caroline Lundström.

— Vi ska jobba vidare med upplevelsen. Det spelar ingen roll hur jämställt det är på papper om inte jämställdheten upplevs. Och jag är jätteöppen om folk vill driva olika projekt inom jämställdhet i föreningen.

 

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here