Tränartankar i division 1 norra: Mattias Holmqvist

Jakob Nilsson i Mantorp. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

HK Eskils tränare Mattias Holmqvist reflekterar över höstsäsongen i division 1 norra som vid juluppehållet toppas av Mantorp.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Handbollskanalen har fått intierade tankar från en av tränarna i serien, HK Eskils Mattias Holmqvist. Han reflekterar över höstsäsongen och de olika lagens insatser.


En serie där nästan alla har slagit varandra har nu juluppehåll. Div 1 norra var en serie som hade tre givna favorit inför säsongen i Västerås, Mantorp och Eskil. Det enda laget som motsvarat förväntningar fullt ut när det kommer till resultat är Mantorp som nu får ses som favoriter till seriesegern och avancemang till Allsvenskan.

I övrigt är det länge sen vi såg en mer spännande säsong än denna i div 1 norra herr. Endast fem poäng skiljer mellan kvalstrecken och vi har en spännande vår framför oss. Hur har det då sett ut för lagen?

Mantorp 17 p
Serieledning när serien vänder och måste ses som favoriter till avancemang. Har en bred trupp och seriens bästa andrafas. Kända att göra starka höstsäsonger för att sen tappa lite under våren. I år ser de dock ut att kunna hålla hela vägen. Har vunnit många jämna matcher och ser ut att ha skapat en bra vinnarkultur.

VästeråsIrsta 15 p
Började säsongen lite knackigt men har sedan dess varvat upp ordentligt. Stora och tunga bakåt, men även bra rörelse i sitt anfallsspel. Känns lite svagare på bortaplan, men när de väl får spela hemma i ”Bomben” så pulveriserar de alla motståndare. Känns som starkaste utmanaren till Mantorp i dagsläget.

Täby 15 p
Att som nykomling parkera på en tredjeplats efter halva serien är riktigt imponerande. Lever mycket på Börjes i mål som har storspelat under hösten och Gustav Nybergs skytte i anfallsspelet. Frågan kvarstår hur de orkar en hel säsong?

Kungsängen 14 p
Ännu en nykomling som imponerar. Inte upplevt publiken än, men av de videofilmer jag sett på laget känns det som att de har mest inlevelse i hela serien. I Grubbström på bänken har de även en tränare som gillar att överraska motståndarna under matchens gång. Stort hjärta och hårt arbete personifierar laget som verkligen är ett LAG.

Boden 13 p
Ännu ett lag som alltid kämpar och aldrig viker ned sig. Oerhört hemmastarka, vilket en enda förlust på över ett år är ett kvitto på. Starka i sitt försvars- och målvaktsspel. Blir spännande att se vad denna förening kan åstadkomma på sikt. Stor utvecklingspotential!

Eskil 13 p
Lite av säsongens besvikelse om man ser till förväntningarna inför säsongen. Trots detta bara fyra poäng från förstaplats och två poäng upp till kval gör att hoppet ändå lever. Inledde säsongen starkt, med bland annat seger borta mot Mantorp, sen hamnade vi i en djup formsvacka. Inom truppen är vi inte heller helt nöjda med prestationerna i några av matcherna, men fortsätter fokusera på det vi kan påverka. Serien mäts i mål och efter det får vi summera säsong.

Silwing/Troja 13 p
Spelar ett otroligt högt 4-2 som försvarsspel, vilket förbryllar mer än ett motståndarlag. Hemma i Högdalshallen kan de vinna över alla lag. Blir spännande att följa utvecklingen över säsong. Fått in några sena nyförvärv. Bland annat Petter Roos som äntligen ger dem lite skyttekraft framåt.

Tyrold 11 p
Började säsongen lovande men har mattats av allt eftersom. Inget konstigt med tanke på alla unga och lovande spelare i laget. I början spelade de utan respekt, har allvaret smugit sig ifatt? Kommer beroende vilket spelarmaterial som de får tillgänglig att fortsätta störa många lag med sin fina handboll. Har som mål att hänga kvar och det kommer de göra med sin ungdomliga entusiasm.

Brännan 10 p
Ligger på negativ kvalplats efter en höst som gått lite upp och ned efter en generationsväxling. Fått fin utveckling på bland annat Jonathan Wallgren, född 99. Hemmastarka och kommer plocka sina poäng där.

Tumba 6 p
Unga och hungriga och överraskat med en fin handboll. Gjort många bra matcher, där de bland annat ”bara” förlorade med 3 bollar borta mot Mantorp. Då ska även tilläggas att de hade ledningen hela vägen till 6 minuter kvar och tog en time out. Jag trodde inte att de skulle ha plockat 6 poäng vid juluppehållet, men mycket kan tillskrivas Selander på bänken som troligtvis varit seriens bästa matchcoach så här långt och fått ut mest av sitt material. Gedigna och bollskickliga spelare som oftast värderar rätt. Lär fortsätta sin fina utveckling. Tyvärr lär de bli nedflyttade i alla fall på grund av a-lagets kräftgång i allsvenskan.

Uppsala 5 p
Började serien trögt, men har fått in flera fina nyförvärv i bland annat Victor Ericsson och Arni Arnason på 9M. Har även duktiga m6an Kevin Isberg och jag skulle inte bli förvånad om de gör en riktigt stark vår. Har även räddningsplankan Tumba framför sig.

Enköping 0 p
Årets slagpåse. Inget man heller höjer ögonbrynen över då merparten av spelarna är födda 00. Hänger oftast med i matcherna i 35-40 minuter innan orken tryter. Säsongen är ett läroår för alla de unga och lovande spelarna. Fortsätter de att hålla fokus på handbollsspelandet så finns det många spelare med en ljus framtid framför sig i truppen.

Vill du också bidra med texter kring någon serie? Maila info@handbollskanalen.se

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here