Portugis coachar Boden – ”han kommer träna ett storlag”

Gonçalo Miranda Bodens BK HF. Foto: Mats Engfors/ Fotographic. fotographic.se

För lite mer än ett år sedan flyttade handbollsfantasten Gonçalo Miranda från Portugal till Boden med sin flickvän. Flickvännen Mariana Lopes började spela i Boden Handboll IF och Gonçalo blev tränare i Bodens BK HF. Men det var inte riktigt meningen att han skulle hålla på med handboll när han kom till Sverige. Trots detta började han som tränare i BBK och klubben kunde inte vara mer nöjda med honom.

– Jag ville bara lära mig om den svenska handbollen och hur de formar sina spelare. Jag ville även se hur de jobbade med de yngre spelarna, eftersom allt är så annorlunda jämfört med den handbollen jag är van vid, säger Gonçalo Miranda.

Har en master i högpresterande träning

Gonçalo är 24 år gammal men har trots sin ålder redan hunnit få mycket erfarenhet i livet. Han har varit tränare sedan 16-års ålder och har själv spelat handboll. Ända sedan han var liten har han vetat om att han ville bli tränare.

– Att jag ville bli handbollstränare har jag vetat om sedan jag var liten. Så jag läste Sportvetenskap på universitetet i Portugal. Efter det tog jag master i högpresterande träning. Sen när min flickvän skulle flytta till Sverige bestämde jag mig för att flytta med och lära mig mer om handbollen där.

Gonçalo kontaktade Bodens BK och blev snabbt välkomnad in i klubben. Under hans första år i Sverige var han här med Erasmus-programmet. Inom EU finns Erasmus, som gör att studenter på högskolenivå kan utföra en del av studierna i ett annat land än hemlandet.

– Först var jag med och hjälpte till i alla lagen. Både hos seniorlagen och de yngre. Men nu är jag lite överallt igen och hjälper till. Jag spenderar ungefär 6-7 timmar i hallen varje dag.

Anledningen till att Gonçalo spenderar så många timmar i hallen varje dag är för att han även jobbar på en skola. Där tränar de handboll på morgonen och de flesta spelar i BBK. Såklart är det inte bara handboll i hallen som Gonçalo bryr sig om. Han kollar på mycket handboll för att få mer kunskap, både i Sverige och i hela världen.

Trots sin kunskap och sina meriter så skryter han inte om sina kunskaper eller sina styrkor. När jag frågade honom om han styrkor som tränare fick jag ett blygt svar.

– Kanske min entusiasm, jag vet inte. Jag kollar på mycket handboll och jag har mina meriter så jag tror att jag ger lagen bra träning. Jag tror det. Men du måste fråga mina spelare om det.

Har gjort stor förändring i laget – omtyckt i hela staden

Hans Karlsson, målvaktstränare i BBK, är inte blyg när han berättar om Gonçalo. Hans förklarar att Gonçalo har gjort en stor förändring i laget.

– Han har utvecklat varenda individ. Han har gått in och petat i smådetaljer som kan vara avgörande. Lärt laget vilka beslut de ska ta och när besluten ska tas, säger Hans Karlsson.  
Hans instämmer med att Gonçalo spenderar minst 6 timmar i hallen varje dag. Att han även spenderar timmar på att kolla in de andra lagen i serien innan det är dags för match.

– Han är en riktigt duktig och driven människa. Det går inte att förklara vilket arbete han lägger ner. Det kommer att bli en tung dag när han lämnar oss. Han är omtyckt i hela stan.

Långsiktigt mål om spel i Allsvenskan

Det långsiktiga målet för laget är att komma upp i Allsvenskan, men det är många mål att nå upp till innan dess. När Gonçalo kom in i laget började han det arbetet direkt. Han såg till så att alla spelare tränade mer och formade gymprogram för dem. Hans eget mål i livet är att bli en så bra tränare han bara kan bli.

– Jag vill bli den bästa tränaren jag kan bli och hjälpa spelarna att bli så bra de kan bli, säger Gonçalo.

Att han är en eldsjäl är ingenting att sticka under stolen med. En person som lägger ner så pass mycket tid för att andra ska bli bättre är den bästa tränaren man kan ha. Stämningen i laget har blivit bättre sedan Gonçalo kom dit. Han tolererar inte att spelarna skäller på varandra utan alla ska ha en god ton.

– Han är en riktigt riktigt bra människa på alla sätt och vis. Det är otroligt bra stämning i gruppen och det är hans förtjänst. Han kommer att träna ett storlag i framtiden, det är bara frågan om när, avslutar Hans Karlsson.