Kval till division 1 herr: Zoran Roganovic briljerar

Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

I kvalet till division 1 är det inte helt klart än vilka lag som kommer att göra upp om det i slutkvalet. Men vi har redan bjudits på flera intressanta matcher.

Kvalet är uppbyggt enligt följande: Först spelar åtta lag i semioff om fyra platser i det som kallas slutkval. Lagen i semioff kommer samtliga från division 2 medan lagen som väntar i slutkvalet är lag från division 1. Samtliga matcher, i såväl semioff som i slutkvalet, avgörs i bäst av tre. De fyra vinnande lagen i slutkvalet spelar i division 1 säsongen 2018–19.

Semioff 1: HF SIF – HK Järnvägen
Match 1:
Bortalaget HF SIF fick en kanonstart och gick fram till 14–10 i paus. Det hämtade sig aldrig HK Järnvägen ifrån utan HF SIF kunde till slut vinna med 27–23 efter att man slagit av på takten lite på slutet. Bästa målskyttar i båda lagen var HK Järnvägens Rasmus Bergman och Emil Karlsson (5) och HF SIF:s Simon Lindberg och Isak Wallin (5).

Match 2:
Vinna eller försvinna för Järnvägen som dessutom tvingades vinna på bortaplan. Men Järnvägen gjorde precis det efter 30–29 i matchen. Det som gjorde saken ännu mer imponerande var att hemmalaget gick fram till 5–0. Järnvägen reste sig och hade 13–13 i paus innan den andra halvleken blev en gastkramande historia. Emil Karlsson gjorde 30–28 till Järnvägen med mindre än minuten kvar och då var det avgjort. Bästa målskyttar: Simon Lindberg, HF SIF (9), Rasmus Bergman och Emil Karlsson, HK Järnvägen, (6).
Kvitterat alltså i matchserien och en helt avgörande match på HF SIF:s hemmaplan på torsdag. Vinnaren möter Brännans HF i slutkvalet.

Semioff 2: IFK Nyköping – Spånga HK
Match 1:
Nyköping började på bortaplan och fick en perfekt start på kvalet när den första matchen togs hem med 26–23. Spånga stretade emot väl men Nyköping visade sig vara lite för bra och tog hem den första akten. Bästa målskyttar var Spångas Filip Appelgren (7) och Nyköpings David Trosell (9).

Match 2:
Nyköping hade chansen att avgöra den här kvalserien på hemmaplan och gjorde precis det. Det blev en riktig styrkedemonstration i den första halvleken där Nyköping avgjorde matchen. 19–9 stod det och Spånga var ett slaget lag. I den andra halvleken bevakade hemmalaget och vann till slut med 36–27. Olle Ivarsson Hamberg var målbäst i Nyköping (11) och i Spånga var det André Swahn (8).
Nyköping klart för slutkval där Uppsala HK väntar.

Semioff 3: HK Skövde – H43 Lund HF
Match 1:
H43 tog direkt kommandot i den här matchserien. Zoran Roganovic och Jacob Anderberg visade varför de har spelat i den högsta serien då de gjorde 16 av H43:s 31 mål. H43 vann med 31–26, där målvakten Oskar Nilssons insats inte får underskattas. Ett ungt Skövde gjorde vad de kunde men H43:s rutin skulle visa sig bli avgörande. Bästa målskytt i Skövde var Miquel Mbumba (7).

Match 2:
Hemmalaget Skövde var rejält taggat och ungdomlig entusiasm visade sig vara ett bra vapen, åtminstone under inledningen av matchen då Skövde gick fram till 7–3. Men så började H43 få igång spelet och spelande tränaren Jacob Anderberg gav laget ledningen med 17–16 en sekund före halvtidsvilan. H43 satte sedan rejält fart på grejerna i den andra halvleken och kunde dra ifrån och vinna med 31–25. Jack Thurin var utlånad från IFK Skövde till HK Skövde och blev bästa målskytt i hemmalaget (9). I H43 gjorde Henrik Wellbring och Zoran Roganovic sju mål vardera. Roganovic låg dessutom bakom majoriteten av H43:s mål.
H43 är nu klart för slutkval 3 där GF Kroppskultur väntar. Två klassiska föreningar gör alltså upp om en plats i division 1.

Semioff 4: HK Farmen – IK Baltichov
Match 1:
HK Farmen, detta talangfulla lag från Lund, visade ingen pardon i den första matchen på bortaplan. Lundalaget vann med 36–24 och det var så klart en mycket tung förlust för Baltichov. Farmen, med bland andra supertalangerna Casper Käll och Linus Eriksson-Lilja i laget, satte därmed rejäl press på Baltichov. Bästa målskytt i Baltichov var Alexander Hellgren (9) och i Farmen var det Hugo Forsberg och Adrian Hesslekrans (6).

Match 2:
Farmen hade alltså chansen att avgöra på hemmaplan, men Baltichov ville annorlunda och efter en otroligt svängig och dramatisk match kunde bortalaget vinna med 31–30 och därmed kvittera i matchserien. Efter den första halvleken såg det inte ut som att det skulle bli en tredje match då Farmen hade ledningen med 17–12. Men i den andra halvleken fick Baltichov ordning på sitt försvarsspel och kunde därmed vinna med 31–30. Avgörandet kom när Hannes Rybo satte 31–29 till Baltichov med lite mer än en minut kvar. Casper Käll var målbäst i Farmen (8) och i Baltichov var Anton Svensson hetast (7).
Därmed var det kvitterat i matchserien och en helt avgörande match väntar i Lund på onsdag.

Slutkval 1: Brännans HF – Vinnare SO 1

Slutkval 2: Uppsala HK – IFK Nyköping

Slutkval 3: GF Kroppskultur – H43 Lund

Slutkval 4: H65 Höör – Vinnare SO 4