IK Bolton förklarar nobben till Allsvenskan

Den fina föreningen IK Bolton förklarar här varför de valt att avstå kvalplats till Allsvenskan.

Förra veckan uppmärksammade vi att IK Bolton väljer att avstå en plats i det allsvenska kvalet och här ger vi dem en chans att förklara varför.

Vision och värderingar visar vägen

Mer än 1 000 spelare, ledare och föräldrar arbetar för visionen att IK Bolton ska bli Sveriges ledande klubb inom barn- och ungdomshandboll.

– Att erbjuda alla en glädjefylld handbollsteknisk, fysisk och social utveckling är centralt, detta såväl för den som är nybörjare som för den med särskilda fysiska förutsättningar och för de som bär på olympiska drömmar, säger IK Boltons ordförande Gunnar Lundgren.

Framgången ligger i att de tre värderingarna Engagemang, Gemenskap och Ständig utveckling genomsyrar allt klubben gör.

– Spelare, ledare och föräldrar i IK Bolton har valt att skapa Sveriges ledande klubb inom barn- och ungdomshandboll genom att i allt vi gör bidra till Engagemang, Gemenskap och Ständig utveckling för varandra. Här är vi framgångsrika.

– Självklart misslyckas vi ibland men med över 1 000 personer i och runt klubben blir vi ständigt påminda om att vi var och en ska stå för de värderingar som är vägledande för IK Boltons verksamhet, fortsätter Gunnar.

Allsvenskan

Den primära målgruppen för IK Bolton är flickor och pojkar 7 – 18 år och här har klubben tydliga ambitioner, inte minst i sin årliga verksamhetsplan. För att nå dessa ambitioner är målet att ha dam- och herrseniorer etablerade i division 1 viktigt. Detta för att kunna erbjuda äldre flickor och pojkar spel på rätt nivå när de gått igenom IK Boltons utbildningsstege.

Herrseniorerna är i skrivande stund i toppen av division 1 och på en kvalplats till allsvenskan. Fantastiskt! En prestation av spelare, ledare och föräldrar som klubben naturligtvis är stolta över. Hur rimmar den framgången med Vision och värderingar?

– Det är framförallt ett tydligt tecken på att det vi alla bidrar med ger resultat, säger Gunnar Lundgren.

– Även om målet är att vara etablerade i division 1 så har styrelsen värderat ett allsvenskt avancemang. Slutsatsen är att ett sådant avancemang i allt för stor omfattning skulle äventyra vår vision att vara Sveriges ledande klubb inom barn- och ungdomshandboll fortsätter Gunnar.

– Självklart ett svårt beslut rent sportsligt, det var naturligtvis dämpade känslor i hela styrelsen då vi känner för seniorlaget och förstår hur det slår på deras engagemang. Samtidigt finns det otaliga exempel där enskilda sportsliga framgångar förblindat och ställt klubbar inför stålbad.

-Vi tror att ett fortsatt fokus på att stärka våra ambitioner och mål för flickor och pojkar i åldrarna 7 – 18 gör att vi i framtiden kan höja målsättningen även på seniorsidan och då prata större än allsvenskan, avslutar ordförande i IK Bolton Gunnar Lundgren.