Gunnar Blombäck klar för GF Kroppskultur

Gunnar Blombäck. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström viktorljungstrom.se

Den mycket meriterade och rutinerade tränaren Gunnar Blombäck är klar som ny tränare för GF Kroppskultur samtidigt som han tar en stor roll för en rad sportsliga delar i föreningen.

ANNONS

Uddevalla är en klassisk handbollsort och Gunnar Blombäck en klassisk handbollstränare. Nu slår de sina påsar ihop och startar en spännande resa tillsammans i GF Kroppskultur. 63-åringen har ritat på 2+1 år och kommer enligt klubben dels vara tränare för herrlaget i division 1 men också ansvara för ledarutveckling, utbildning, rekrytering och talangutveckling i klubben.

– Vi är väldigt nöjda med att vi lyckats rekrytera en så erfaren och meriterad tränare och ledare till den här satsningen, säger ordförande Pär Noord till klubbens hemsida.

– Gunnar Blombäck har jobbat professionellt med detta i många år. Han har byggt upp två klubbar i Sverige och Norge och skapat stora framgångar både nationellt och internationellt. Han har byggt från grunden och utvecklat både unga talanger och professionella landslagsspelare.

Handbollskanalen var först med att avslöja kontakterna mellan parterna redan för en månad sedan och nu har det alltså gått i lås.

Blombäck, även känd som ”Mr Skövde” lirade för moderklubben där han var lagkapten under 80-talet. Han inledde också sin tränarkarriär i IFK Skövde (även om han också coachat IK Celtic under tiden han spelade i Västra Frölunda) som han tog över 1987. Blombäck förde IFK Skövde upp i Elitserien 1990 och stannade i denna första sejour till 1993.

Han hade U21-landslaget säsongen 1992/93 och med framgångarna kom erbjudanden utomlands. Han blev 1993 förbundskapten för Schweiz men lämnade året efter då ambitionerna hos spelarna var för låga enligt Blombäcks mening.

Istället blev det flytt till Norge och Viking HK som han tränade 1995-2000. Han återvände sedan till IFK Skövde som han under åren 2000-2008 ledde till dubbla SM-finaler och etablerade som toppklubb. 2004 vann klubben Challenge Cup efter att ha finalbesegrat franska Dunkerque.

Under den här perioden var han också förbundskapten för det svenska P86/87-landslaget som tog silver i U20-EM 2006 och guld i U21-VM 2007.

Sommaren 2009 lämnade han IFK Skövde och vände tillbaka till Viking HK. Där agerade han tränare fram till våren 2017 då han lämnade klubben.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here