Doldisen Warvne om åren utomlands, bästa minnet och kärleken till Lindesberg

Tobias Warvne. Foto: Hasse P/@hassessportbilder3 på instagram

Efter åtta år utomlands, tre i Österrike och fem i Tyskland, tog Tobias Warvne beslutet att flytta hem till sin moderklubb. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar doldisen om åren utomlands, bästa minnet så här långt under karriären och om kärleken till Lindesberg.

Han var en av dåvarande Elitseriens bästa vänsternior när han spelade i LIF Lindesberg och IFK Skövde för drygt tio år sedan. Ett proffskontrakt utomlands kändes därför inte omöjligt. I vilken klubb i Bundesliga skulle Tobias Warvne hamna? Ingen, visade det sig. Istället skrev Tobias Warvne på för Bregenz HB i den österrikiska ligan, en flytt som inledde ett åttaårigt utlandsäventyr.

– Jag var ganska trött på att spela i Sverige, jag hade ändå gjort sju säsonger i högstaligan och ville göra något nytt. Eftersom jag hade varit skadad mycket den sista säsongen fanns det inte så mycket erbjudanden, men då hörde Robert Hedin av sig och det lät intressant, berättar Tobias Warvne.

Den österrikiska ligan var definitivt outforskad mark för svenska handbollsspelare. Men Warvne tog steget, mycket tack vare nämnde Hedin.

– Att ha Robert som tränare underlättade mycket. Handbollen var inte den bästa, det fanns kanske tre lag som var bra. Men livet där var helt fantastiskt att leva och med bara 50 minuter till Alperna blev det en del skidåkning. Och vi fick åka hur mycket vi ville, det är inte som i Sverige.

– Jag hade tre bra år i Österrike och lärde mig mycket, både som spelare och som person. Man får lära sig så mycket mer än bara handboll när man flyttar. Då tänker jag på ett nytt språk, ny kultur och allt sånt där.

Efter tre år i Österrike var det dags för ett nytt äventyr. Tyskland lockade för den då 30-årige Warvne. Men valet föll inte på en av de större klubbarna, eller ens på en klubb i Bundesliga, utan på Coburg 2000 som hade åkt ur högstaserien.

– Klubbval för mig har handlat om att jag vill spela. Pengar har inte varit det viktigaste utan jag vill vara i en klubb där jag får spela och känner stort förtroende, förklarar han valet att flytta till Coburg.

– Tyskland var så klart bättre handbollsmässigt men livet vid sidan om var verkligen fantastiskt i Österrike.

Handbollsmässigt blev det definitivt bättre säsongerna 2019-20 och 2020-21. Det första av de två åren gick Coburg upp till Bundesliga och det andra fick Warvne prova på att spela i världens bästa liga.

– Min bästa säsong utomlands var året i Bundesliga. Jag tycker att jag gjorde det väldigt bra. Trots att jag inte spelade alla matcher gjorde jag ändå runt 130 mål och jag spelade både framåt och bakåt då. Det var riktigt coolt att se att jag höll på den nivån.

– Drömmen har alltid varit att få spela i Bundesliga.

Men det blev bara en säsong i Bundesliga. Coburg var helt för tunt och åkte ur direkt. En säsong till blev det i klubben innan Tobias Warvne bestämde sig för att flytta hem till Sverige. Men inte till IFK Skövde, finallag två år i rad i Handbollsligan, utan till LIF Lindesberg, degraderade till division 1.

– Jag kände att det var dags att komma hem, jag är ändå 35 år gammal. Skövde var väldigt intresserade och det ligger ju inte så långt från Lindesberg, men jag tycker att det ska bli en rolig utmaning med Lindesberg.

Klubbhjärtat vägde tungt

Lindesberg är som bekant Tobias Warvnes moderklubb. En klubb som krisat de senaste säsongerna, men som nu får börja om i ”ettan”. Klubbhjärtat och det sociala livet utanför handbollen vägde tyngre än att få spela på så hög nivå som möjligt.

– Jag har min flickvän i Örebro och dessutom har båda mina bröder fått sina första barn, så jag ville komma hem och vara nära allt det. Det är väldigt roligt att vara utomlands, men man går miste om så mycket. Det är mycket därför jag flyttade hem, säger han.

Warvne berättar att han redan har fått en mentorsroll i Lindesbergs unga lag.

– Jag tror verkligen att jag kan hjälpa våra unga spelare, det är något jag brinner för. Flera av de här unga killarna har bara spelat i Allsvenskan och legat i botten och förlorat. Så länge vi gör det bra den här säsongen och går upp direkt tror jag att det kan vara väldigt bra för de unga att få den där vinnarmentaliteten och dessutom att de får tillbaka glädjen till handbollen.

Inledde säsongen med en cupskräll

Glädjen fick hela klubben den 10 augusti. Då var det premiärdags i Svenska cupen och regerande svenska mästaren Ystads IF gästade Lindesberg Arena. Lindesberg vann med 30–29, Warvne stod för nio mål och hemmalaget levererade säsongens skräll redan i den första tävlingsmatchen.

– Det var hur kul som helst. Det var ju inte många som trodde på det utanför truppen, men jag märkte på alla i laget att de verkligen ville ge det en chans.

– Sen har vi gjort fler bra matcher efter det, men också förlorat tungt mot Hammarby. Det var verkligen en lärdom.

Oavsett får LIF Lindesberg leva med favoritskap i division 1 i år. Att sluta etta i serien och därmed ta sig tillbaka till Allsvenskan är den förväntan som finns på laget. Serien inleds den 1 oktober med derby mot Örebro och med en supermotiverad Tobias Warvne i laget.

– Vi är absolut favoriter att ta hem serien och framförallt efter det vi presterade i cupen. Men vi ska göra jobbet också. Jag har kommit hem med ett uppdrag – vi ska upp i Allsvenskan igen, avslutar Tobias Warvne.

Tobias Warvnes klubbar:

– 2011: LIF Lindesberg
2011–2014: IFK Skövde
2014–2017: Bregenz HB
2017–2022: HSC 2000 Coburg
2022 –: LIF Lindesberg