Alingsås och Huddinge till Allsvenskan

Alingsås är klara för Damallsvenskan. Foto: Tommy Holl

Nu står det klart att det är Alingsås och Huddinge som kniper direktplatserna till nästa års Damallsvenska. För Alingsås är avancemanget historiskt. 

Efter en lång säsong står det klart att det är Alingsås och Huddinge som tar direktplatserna till Allsvenskan 2023/2024.

Alingsås slutar trea i Division 1 södra, men i och med att lagen före, S-hof och Torslanda, inte får flyttas upp alternativ har tackat nej så går platsen till ligans trea. För Alingsås är bedriften historisk, då klubben aldrig tidigare haft ett lag i Allsvenskan.

– Det känns så kul. Det känns som att målet är uppfyllt nu med den här tvåårsperioden sedan jag klev på det här tåget. Jag känner mig väldigt glad och stolt över tjejerna som genomför säsongen på det här fina sättet, säger lagets huvudtränare, Amanda Forsberg Vallin, till Alingsås hemsida.

I Alingsås avslutande match mot S-hof gjorde den tidigare landslagsspelaren Mikaela Mässing fyra mål.

Huddinge HK är klara för Damallsvenskan. Foto: Huddinge HK

Huddinge Handboll har haft Allsvenskan som uttalat mål hela säsongen, och nu är målet uppnått. Klubben är tillbaka i den näst högsta serien för första gången sedan 1990/1991.

– Vi är oerhört stolta och glada! Spelarna och ledarna har verkligen gjort hela jobbet under 3 år. Gång på gång har våra kompetenta spelare visat vad de förmår, vad de kan, vad de tillsammans vill, säger klubbens sportchef, Patrik Svarvén, till Huddinges hemsida.

Huddinge tar hem Division 1 norra fyra poäng före Spånga. Laget har en imponerande målskillnad på plus 183 och har bara förlorat tre matcher denna säsong.

Kval för Spånga och HK Drott

Spånga avgjorde kampen om kvalplats till Allsvenskan i den sista matchen mot Tumba, vilket innebär att de får kvala mot Skånela. I Division ett södra är det HK Drott som kniper kvalplatsen. För deras del väntar Örebro. Kvalmatcherna avgörs i bäst av tre, där vinnaren får spela i Allsvenskan kommande säsong.