AIK vann derbyt – besegrade toppkonkurrenten Tumba

AIK:s supportrar (arkiv). Foto: Jonathan Näckstrand / BILDBYRÅN.

Det vankades seriefinal i Solnahallen i går när AIK tog emot IFK Tumba HK. AIK vann en jämn match med 33–31 (17–17) och nu har lagen två förluster var inför avslutningen i Division 1 Norra. Tumba är dock fortfarande i topp, men med tre matcher mer spelade.

Det var en omvittnat god stämning i Solnahallen bara ett par dagar innan de nya restriktionerna träder i kraft. Matchen mellan AIK och Tumba var inte bara ett derby utan dessutom ett toppmöte i Division 1 Norra, som mycket väl i efterhand kan visa sig vara säsongens nyckelmatch för hemmalaget.

När lagen möttes förra gången vann Tumba komfortabelt och laget toppar alltjämt tabellen, men med tre matcher mer spelade. Skulle båda lagen vinna sina resterande matcher avgörs serien på målskillnad.

Tumba började klart starkast och gick upp till en fyramålsledning (1–5) i inledningen av matchen. Men AIK kom i gång efter en timeout vid 6–10 och vid halvtidssignalen var det helt lika: 17–17. Tumba är i förarsätet under större delen av den andra halvleken och med tio minuter kvar är ställningen 27–29.

Men AIK var skarpast i matchens dramatiska avslutning, där Tumba hamnade i underläge men hade chansen att kvittera med en halv minut kvar. AIK:s målvakt Roger Fredriksson räddade Tumbas sista läge och drog sedan själv i väg bollen i öppet mål. Matchen slutade med AIK-seger, 33–31. Bästa målskytt i AIK var Axel Rämhed med 7 mål och i Tumba Martin Selander med 9 mål.

AIK – IFK Tumba HK 33–31 (17–17)