Svarta pengar och skattefusk skakar dansk handboll

Danska TV 2 SPORT har grävt upp en riktig härva inom dansk handboll där anonyma spelare vittnar om svarta löner och skattefusk.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Det är uppgifter som just nu skakar om dansk handboll och som ger konkurrensfördelar gentemot andra klubbar i andra länder. TV 2 SPORT har nämligen genomfört en undersökning som visar på omfattande ekonomiskt fusk.

Hela 81% av de spelare i 1. divisjon och 2. divisjon, motsvarande svenska Allsvenskan och division 1, svarar i en anonym enkät att de känner till att klubbar betalar ut pengar på felaktigt vis.

– Det, tror jag, är allmänt känt. I varje fall bland spelarna, säger en anonym spelare till TV 2 SPORT.

51 spelare svarar också att de någon gång under de tre senaste säsonger har erbjudits pengar, som på något sätt står i strid med lagstiftning.

Enligt TV 2 SPORT ska ett konkret och vanligt sätt vara att erbjuda uppblåsta reseersättningar. Det kan utbetalas för flera resor i veckan trots att det bara sker några gånger per säsong.

TV 2 SPORT har också varit i kontakt med den danska motsvarigheten till Skatteverket (Skattestyrelsen) som inte är imponerade av klubbarnas agerande. På stående fot lovar vicedirektören Kim Tolstrup att en granskning ska starta.

Morten Stig Christensen är generalsekreterare i det danska handbollsförbundet och han är både bestört och oroad:

– Det blir en väldigt snedvriden konkurrens, och faktiskt så snedvridet att man kan hamna i en situation där ärliga klubbar riskerar nedflyttning eller åker ur, säger han till TV 2 SPORT.

– Vi ska prata med klubbarna och spelarna. Men vi är lite maktlösa då vi inte kan driva bevisföringen i det här fallen. För det krävs andra instanser. Det är dock spelarna och klubbarna själva som bär ansvaret.

Oroad bör han vara, Christensen. För vad händer om exempelvis andra nationer som tappar spelare till danska andraligan reagerar och det blir en internationell fråga?

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here