Mors-Thy historiska danska cupmästare – slog Ålborg

Mors-Thy lyfter sin historiska första pokal. Foto: Mors-Thy Håndbold

Mors-Thy kan titulera sig som cupmästare i Danmark efter en riktig nagelbitare till final mot Ålborg. Vinstresultatet skrevs slutligen till 32–31 efter en imponerande andra halvlek. Klubbens första titel någonsin.

Det blev ingen dansk dubbel för Ålborg. Efter det säkrade ligaguldet tidigare i veckan, och CL-silvret innan dess, blev det förlust mot Mors-Thy i cupfinalen under söndagen. Stor guldfixare blev Erik Thorsteinsen med sina tio poäng (sex mål och fyra assist).

Efter en helt jämn första halvlek som slutade 17–17 kunde Mors-Thy rycka ifrån med fyra bollar en bit in på andra. Ålborg ville däremot inte ge sig och jobbade sig allt närmre – och var slutligen till och med ikapp. Då lyckades Mors-Thy lägga i ytterligare en växel och höll sedan ifrån fram till slutsignalen. Klubbens första titel sedan den grundades 2007!

Mors-Thys tränare, Jonas Wille, lämnar nu klubben på bästa möjliga vis. Härnäst väntar som bekant tränaruppdraget i IFK Kristianstad. Vad den 45-åriga norrmannen har gjort med Mors-Thy kan möjligen vara en hint om vad som komma skall i Skåne-klubben.

Under denna framgång för Mors-Thy har vi dessvärre inte haft någon svensk spelare inblandad. Men kommande säsong finns två stycken på plats i form av Axel Franzén (senast i Alingsås HK) och Emil Hansson (IFK Ystad).

I finalen hade vi tre svenskar på planen (samtliga i Ålborg). Felix Claar, en av lagets och Europas stora utropstecken denna säsong, noterades för sex mål och en assist. Lukas Sandell gjorde fyra mål och fyra assist medan Mikael Aggefors mellan stolparna stannade på 21 i räddningsprocent.