Marcus Dahlin visade vägen för Sønderjyske

Marcus Dahlin, här i Mors-Thy. Foto (arkiv): Mors-Thy Håndbold

Sønderjyske ställde till det för Bjerringbro/Silkeborg och fixade en skräll i den första slutspelsmatchen. Senare fick Ålborg HB något att fundera över med en oväntad förlust borta mot Skanderborg HB.

Sammanlagt nio mål från Dahlin gjorde susen när Sønderjyske slog till mot formlaget Bjerringbro/Silkeborg. Josip Cavar hade en strålande dag mellan stolparna men det var Dahlin som briljerade i avgörande läge.

Högernian var utmärkt före paus, lite matt när andra halvlek tog vid men fick ladda upp för finalen under en utvisningsperiod.

Hans skott till 29–26 kom under ett viktigt läge och när Dahlin forcerade fram en straff genom att tvinga William Bogojevic till ett ojust ingripande var segern snart hemma.

Inte ens tränaren Jan Pytlick kunde bortse från matchvinnarens namn.

– Marcus Dahlin spelar ju sin bästa match för Sønderjyske. Vi har pratat mycket med Marcus om att han ska gå mer på mål och skjuta oftare, därför är det härligt att se att han gör det, sade Pytlick till JydskeVestkysten.

Cavar och Dahlin jublade medan Bogojevic och Johan Sjöstrand fick smälta nederlaget. Svensklaget Ålborg var lika långt nere i skorna med en överraskande nolla.

Klara som topp fyra i Europa ena veckan, avslöjande tapp mot sjuan i danska grundserien nästa. Ålborg var inte till sin fördel och saknade sting när Skanderborg HB kunde ro hem en övertygande tvåpoängare i starten av slutspelsgrupperna.

Ålborg har fortfarande fem matcher på sig att återställa ordningen och ligasegern gav två pinnar som är nyttiga som buffert i den nya tabellen. Lukas Sandell försökte med sex mål och fem assist medan det var blekt på många andra håll hos de regerande mästarna.

Skanderborg var mer taggat och övertygade som lag medan Ålborg får ta nya tag i match två.

Skanderborg HB–Ålborg HB 30–26 (14–14)
Ålborg: Lukas Sandell 6, Felix Claar 3, Jonas Samuelsson 1
Sønderjyske–Bjerringbro/Silkeborg 32–28 (15–15)
Sønderjyske: Marcus Dahlin 9, Josip Cavar 1; BSH: William Bogojevic 2.