Målvakt tvingas avsluta karriären efter hjärnskakning

För nio månader sedan fick Ribe-Esbjergs målvakt Jonas Hansen ett skott i huvudet. Nu tvingas han avsluta karriären 27 år gammal.  

Inom amerikansk fotboll har hjärnskakningar varit ett hett diskussionsämne och utförliga studier har genomförts i ämnet. Inom handbollen är det i stort sätt en ickefråga, men det kanske det blir ändring på framöver. Efter att ha tvingats stå över stora delar av förra säsongen med hjärnskakning skriver nu TV2DK att Jonas Hansen  via ett pressmeddelande meddelar att han väljer att avsluta sin karriär med omedelbar verkan.
– Det har varit ett otroligt svårt beslut. Jag kunde ju ha spelat i 12-14 år till om inte olyckan varit framme, säger Jonas Hansen i pressmeddelandet och fortsätter:

– Jag har sett att några av dem som drabbats av hjärnskakningar har haft vardagsproblem, som till exempel att läsa, flera år efteråt. Jag skulle vilja studera och om jag fått en boll till i huvudet kanske den chansen varit borta för alltid.

Även om det är betydligt mer sällsynt inom handbollen med hjärnskakningar så finns det ett antal fall där målvakter tvingats stå över matcher. Det danska handbollsmagasinet KONTRA gjorde förra året en sammanställning av antalet hjärnskakningar bland målvakter i Danmark, Norge och Sverige sedan 2015. Den visade att målvakter i någon av Danmarks högstaligor vid 11 tillfällen hade vilat från matcher på grund av hjärnskakning. Motsvarande siffra för Sverige och Norge var två.

Utöver Jonas Hansen har även den tidigare danska landslagsmålvakten Søs Søby tvingats avbryta sin karriär efter att ha dragit på sig en allvarlig hjärnskakning 2014 som hon sedan led av så mycket att hon 2017 tvingades avsluta karriären.