Kollektiv lönesänkning i Århus

August Wiger, nyförvärv i Århus Håndbold. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Århus Håndbold har problem att få ihop ekonomin. En ny överenskommelse gör att alla anställda hos det danska storstadslaget, från spelare till kontorsarbetare, sänker sina löner.

Den pågående Coronapandemin påverkar många klubbar. I Århus får man hjälp från insidan för att hantera läget.

Århus Stiftstidende rapporterar om ett genomgående avtal, där samtliga anställda accepterar en procentuell lönesänkning. Därmed kan klubben i första skedet täcka att intäktsströmmarna inte är vad de brukar vara.

– Vi har fått ett fantastiskt stöd, men det förändrar inte att några sponsorer inte kan hålla sig på samma nivå som tidigare med tanke på osäkerheten som fortfarande råder, säger styrelseordförande Jørgen Noes till tidningen.

Århus slutade tia i ligatabellen den förra säsongen och har nyförvärvet August Wiger från Redbergslids IK på lönelistan.

Klubben har en stor utgiftspost i samband med sina hemmamatcher. De arrangeras i en arena som drivs av stadens fotbollsklubb.

Utan att kunna justera den kostnaden hoppas Århus på att lönesänkningen blir den enda smällen under spelåret. En kritisk punkt infaller i januari-februari då stora delar av truppen till nästa säsong kommer på plats.

– Hade vi inte kunnat genomföra lönereduktionen hade det varit kritiskt. Men det är en hypotetisk fråga, eftersom vi klarade det. Vi har sex-sju månader på oss att hitta intäkter, så att vi inte behöver dra ner lönerna nästa år, säger Noes till Århus Stiftstidende.

Länk: Århus Håndbolds ansatte går ned i løn i den kommende sæson: – Det var det sidste håndtag, vi kunne dreje på