Århus i konkurs – Wiger chockad: ”Hade ingen aning”

August Wiger, här i Redbergslids tröja. Foto (arkiv): Michael Erichsen/Bildbyrån.

Århus har haft ekonomiska bekymmer under flera år och nu höll det inte längre. Klubben är försatt i konkurs och samtliga spelare tvingas nu leta sig om efter ny klubb. En av dem är den före detta Redbergslid-spelaren August Wiger.
– Det är en chock för mig också, vi i truppen hade ingen aning, säger Wiger till Handbollskanalen.

Nyheten slog ner som en bomb i Danmark under måndagen. Århus Håndbold har försatts i konkurs och klubben går istället samman med Skanderborg Håndbold, något klubbarna meddelade via ett pressmeddelande.

Beslutet innebär att samtliga spelare i Århus tvingas se sig om efter en ny klubbadress till nästa säsong. August Wiger kom till klubben från Redbergslids IK i somras och hade ett år kvar på sitt kontrakt. Nu är mittnian ute på marknaden.

– Det var en chock för mig också, vi i truppen hade ingen aning. Vi fick veta det 30 minuter före klubben gick ut med det. Det är blandade känslor, jag vet inte riktigt vad jag ska tänka. Allt behöver sjunka in, men tydligen är det så att klubbarna går ihop och de ska spela med Skanderborgs elitlicens då de har en billigare arena och andra ekonomiska fördelar, förklarar Wiger.

Århus Håndbold har haft ekonomiska problem en längre tid, men till skillnad från vad man skulle kunna tro är det inte något spelarna har märkt av.

– Vi ger ner tio procent i lön som ganska många gjorde i Danmark under pandemin. Efter det har det inte märkts någonting alls. Vi har kört på.

Vad innebär det här för dig?

– Tanken var att jag skulle vara kvar här ett år till. Nu behöver jag fixa med min lägenhet där jag har tre månaders uppsägningstid. Jag får försöka klura ut något.

Kan det bli aktuellt med Skanderborg för din del?

– Det är klart att det är ett alternativ eftersom det är en bra klubb och arenan ligger 20 minuter bort från där jag bor. Jag tror att Skanderborg kommer att ställa frågan till en handfull spelare från vårt lag.

Trots att August Wiger från och med idag står utan arbetsgivare verkar han inte alltför stressad.

– Jag känner mig inte jätteorolig, förhoppningsvis kommer jag att spela i ett bra lag nästa år.

En anledning till att Wiger bör känna sig lugn är att han har gjort en mycket fin debutsäsong i den danska ligan efter flytten från Redbergslids IK.

– Det har varit upp och ner men överlag har det gått över förväntan. Det är också därför jag inte är så orolig som vissa andra är. Jag hade varit mer orolig om det inte hade gått bra den här säsongen.

Kan det bli aktuellt att flytta hem till Sverige igen?

– Man ska aldrig säga aldrig. Men det är klart att utomlands lockar, så är det alltid, avslutar August Wiger.