Andreas Flodman om målformen, tekniken och landslaget

Andreas Flodman. Foto: KIF Kolding

Under sitt andra år utomlands har Andreas Flodman vridit upp på målproduktionen i Kolding. I år har högerkanten gjort 52 mål på nio matcher vilket ger en fjärdeplats i skytteligan. Handbollskanalen har kollat läget med Danmarksproffset.

Andreas Flodman åkte över sundet till KIF Kolding inför den förra säsongen. Då bytte han toppen i Sverige mot botten i Danmark. De fyra säsongerna innan flytten spenderades i Alingsås, där han spelade tre SM-finaler. Innan Alingsås blev det skytteligavinst med VästeråsIrsta i Allsvenskan, dit han kom från Guif, och U21-VM-guld med Sverige.

I Kolding gick det tuffare under hans första säsong som proffs. Förutom att laget spelade dåligt blåste det negativa nyheter kring klubben, där det var inte säkert om spelarna skulle få ut sin lön från den ena månaden till nästa. Klubben tog sig dock i kragen på planen och lyckades undvika nedflyttning. I år är målen satta något högre.

– Det har börjat lite tungt i år med men målet är att undvika kvalplats. Men vi går in med inställningen att vi kan slå alla lag och förhoppningen är att få spela slutspel senare i år, säger Flodman.

Kolding inledde säsongen dåligt med bara en poäng på de sex första matcherna. Sen kom vändningen i en viktig seger borta mot undre halvan-konkurrenten Mors-Thy. Den segern följdes sen upp med att slå tvåan Ribe-Esbjerg. Nu har Kolding klättrat upp till plats 12 av 14.

– De senaste matcherna har vi spelat bättre handboll. Och jag tror att Esbjerg passade oss rätt bra – de är ganska storvuxna och har gått väldigt bra så de gick in och underskattade oss känns det som lite. Då är det bara tacka och ta emot.

För egen del har Flodman inlett säsongen starkare än i fjol. På nio matcher har högerkanten fått in 52 mål, vilket ger 5,77 mål per match jämfört med fjolårets 3,44. Speltiden är i princip samma för svensken i år som i fjol, däremot har han hunnit putsa på tekniken och tar fler lägen.

Dels känner jag mig i fysiskt bättre form. Och så är det klart att om man kommer in i en period med bättre självförtroende är det lättare att ta lite sämre lägen för att man känner sig trygg i dem också. 

Och din teknik, hur har den påverkats av åren utomlands?

– Jag tycker att jag har tagit steg framåt rent tekniskt. Vår assisterande tränare (Andreas Toudahl) är före detta kantspelare så han har jobbat mycket teknik med oss.

Något exempel?

– Det låter simpelt men att möta boll i fart oftare. Då tjänar man några hundradelar och kommer till bättre upphoppsläge.

Förutom assisterande tränaren Andreas Toudahls tips så har Ulf Sivertsson varit med och styrt upp laget jämfört med i fjol, berättar Flodman som verkar trivas under det nya ledarskapet.

Formen för 26-åringen gör att han håller storheter som Anders Eggert bakom sig i skytteligan. Men den förre Alingsåsspelaren håller laget framför jaget och låter sig inte bländas av statistiken jämfört med stjärnorna.

– Jag har ju hellre Skjern bakom oss i tabellen än håller Eggert bakom mig i skytteligan, säger Flodman.

En annan fråga som den formstarke högerkanten får förhålla sig till med den starka formen är möjligheterna till landslagsspel. Med Niclas Ekbergs paus från landslaget och Mattias Zachrissons axelskada är det inte lika proppat som vanligt nere på högerkanten där Valter Chrintz och Daniel Pettersson håller till.

– Alla drömmer väl om att dra på sig landslagströjan, jag skulle ljuga om jag sa något annat. Det är tuff konkurrens men skulle förbundskaptenen ringa så är det klart att man är redo. Nu har det varit lite skador på högersex och (Niclas) Ekberg har väl tackat nej, så det är väl klart att chanserna ökar. Det gäller bara att fortsätta prestera så får man se om chansen dyker upp.

Den kommande veckan väntar två svåra matcher för Kolding som ska möta Bjerringbro-Silkeborg och GOG. Fortsätter Eskilstunasonen att snärta in kantbollar blir det intressant att se hur högt han och Kolding kan nå – och om han får en chans på Sveriges kant inför EM på hemmaplan i januari.