Ålborg gick för guld – uddamålet före Fredericia

Niklas Landin, Danmark och Ålborg HB. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ålborg tog sitt andra DM-guld under 20-talet efter en spännande och sevärd finalserie. Fredericia HK bjöd nämligen upp till kamp i tre matcher och tvingade förhandsfavoriten att ta ut max i den avgörande drabbningen.

Niklas Landins ögonbekymmer medgav spel på upploppet i slutspelet och målvakten tog, som vanligt en viktig roll i skeendet. Fredericias sista anfall med målet att tvinga fram förlängning gick om intet när Landin hindrade avslutet från vänsterkanten. Att Ålborg inte fick in bollen i sin kontringsvåg spelade mycket mindre roll, 27–26 var ändå guldvinnande.

– Det var en förlösning. Det har verkligen varit några hårda veckor och jag tror aldrig någonsin att jag vasrit så nervös innan en match. Jag hade halvannan vecka med träning inför matchen, jag är otroligt lättade över att ta hem det, sade Landin till TV2.

Fabian Norsten (en räddning) och Jesper Nielsen (ett mål) fanns båda på planen för det rödvita guldlaget. Mads Hoxer kryddade sina nio fullträffar med det magiska 27:e målet.

Ålborg avlöste GOG på tronen och Fynlaget nådde inte ens topp fyra. Bronsmatchen gick till Skjern HB efter urladdning 39–31 i match tre mot Ribe-Esbjerg HH. Svenskduon Jonas Larholm och Marcus Dahlin tog i rejält från nio meter, utan nytta i medaljfördelningen.

Ålborg HB–Fredericia HK 27–26 (13–8)
Ålborg: Jesper Nielsen 1.
Skjern HB–Ribe-Esbjerg HH 39–31 (19–15)
Skjern: Alfred Jönsson 1; REHH: Marcus Dahlin 6, Jonas Larholm 6 (1), Axel Franzén 1.