Ryde stekhet när Herning slog haltande Nyköbing

Jessica Ryde. Foto: Viktor Ljungström, http://www.viktorljungstrom.se

Två matcher med svenskintresse spelades i Danmark igår. Dels vann Herning-Ikast mot Nyköbing med 26-19 (14-8) och så tog Nathalie Hagmans Odense andra raka när de besegrade Skandeborg med 31-26 (15-12).

Vi börjar med Herning-Ikast där Sveriges målvakt Jessica Ryde var i extraordinär form för hemmalaget, som tog emot Nyköbing Falster. 25-åringen i mål stängde igen från start och i första halvlek räddade hon 13 av 21 skott, vilket innebär drygt 62%.

Den feta räddningsprocenten hjälpte Herning till en ledning med 14-8 i halvtid. Nyköbing Falster kom närmre i andra halvlek, ofta tack vare Angelica Wallén som satte fyra bollar (Anna Lagerquist mållös).

Men det räckte inte. Även när Ryde inte räddade allt och byttes av med Sabina Englert blev det bättre för gästerna. Englert räddade även hon över 50% av skotten och Herning kunde vinna med 26-19. Vinsten innebär 10 poäng en andraplats för Herning medan Nyköbing ligger kvar på niondeplatsen, utanför slutspel, med fyra pinnar.

I Odense tog Hagmans lag emot bottenlaget Skandeborg. Men bortalaget hängde med bra i matchen i första halvlek och det lilla Odense-rycket kom först i slutet av första fram till 15-12. Nathalie Hagman gjorde ett mål för Odense, som var för starka i andra och kunde vinna med 31-26 – vilket ger en tredjeplats i tabellen med 10 poäng, fast en match mer spelad.